Δεν πάει άλλο...

| Ετικέτες , , | Posted On Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Του Ιωάννη Πέππα

Κι όποιος πιο πάνω απ' την πατρίδα του βάζει το φίλο, εγώ τον λέω τιποτένιο. 
(Σοφοκλέους Αντιγόνη,182)
"Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση
και ενότητα, αλίμονό μας."
 (Winston Churchill) 

       Σε κεκτημένα συμφέροντα, ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά και στην έλλειψη ηγεσίας αποδίδει ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, την αδυναμία είσπραξης φόρων στη χώρα μας, σε συνέντευξή του  στα ΝΕΑ....
      
    Όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, μέχρι σήμερα η προσαρμοστική προσπάθεια των Αρχών επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και πολύ λίγο στην περικοπή των μη διακριτικών δαπανών και στη βελτίωση της είσπραξης φόρων. Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, κ.λπ.”
       Όταν μια οικογένεια αντιμετωπίζει ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, κάθονται όλοι στο τραπέζι και συζητούν. Μετρούν τις όποιες οικονομίες τους, ελαχιστοποιούν τα έξοδά τους, τρώνε το ίδιο φαγητό και κυρίως σηκώνουν τα μανίκια και αρχίζουν δουλειά. Όποια δουλειά και να βρουν αρκεί να είναι τίμια και να βγάζουν κάτι. Έτσι θα ξεπληρώσουν το χρέος. Έτσι θα κερδίσουν και πάλι το σεβασμό της κοινωνίας.
       Εδώ στην Ελλάδα, επί τρία χρόνια προσπαθούν να μας σώσουν, αυτοί οι οποίοι διέλυσαν τη χώρα τα προηγούμενα τριάντα χρόνια,. Μα είναι δυνατόν, αφού αποτελούν μέρος του προβλήματος, να το λύσουν; Τόσο ανόητους θεωρούν τους Έλληνες;
       Η συνταγή είναι “τσακίστε τη μεσαία τάξη” για μην αλλάξει το πελατειακό κράτος το οποίο με τόσο κόπο δημιούργησαν. Και η κατάρρευση μισθωτών και συνταξιούχων παρέσυρε ολόκληρη την κοινωνία. Όλους εκτός από εκείνους που λυμαίνονται το σύστημα:
·        Πως προχωράς σε επεμβάσεις στα καύσιμα, χωρίς να λύσεις το πρόβλημα του λαθρεμπορίου;
·        Πως κάνεις μειώσεις μισθών και συντάξεων, όταν δεν έχεις την πλήρη οικονομική εικόνα, όλων των Ελλήνων; Επιβραβεύεις τους διεφθαρμένους;
·        Πως επιδιώκεις την ανάπτυξη, όταν δεν αλλάζεις τίποτα από αυτά που προκάλεσαν τη στρέβλωση της οικονομίας;
·        Πως στερείς από τους νέους το δικαίωμα της εργασίας, όταν με αυτή θα αποκτήσουν πλούτο, αρετή και καταξίωση; (Ησίοδος)
       Οι κυβερνήτες μας δείχνουν ανίκανοι και πρόθυμοι στη εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν κόπτονται για τον ελληνικό λαό, τον οποίον προδίδουν καθημερινά. Πρέπει όμως να έχουν υπόψη τους ότι, την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανένας. Σε λίγο θα ακολουθήσουν τον κύριο Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος περιφέρεται αδέσποτος σε ανατολή και δύση για να ακούει το “Ουστ” της επιβράβευσης. 
       Βέβαια ευθυνόμαστε και εμείς ως πολίτες. Δειλιάσαμε μπροστά στους γερμανοτσολιάδες των κομμάτων, απεμπολήσαμε τις ηθικές αξίες και συμβιβαστήκαμε με το ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Κάποιοι όμως περισσότερο.
       Τα ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα. Οι ειδήσεις όλων των Τ/Ο και Ρ/Φ σταθμών, καθώς και των εφημερίδων είναι περίπου όμοιες. Έτσι διοχετεύουν την οργή του κόσμου σε ακίνδυνους για το πολιτικό κατεστημένο χώρους, όπως για να δώσει πίσω τα εκατομμύρια που πήρε από τις μίζες ο Άκης Τσοχατζόπουλος και όχι να επιστρέψουν τα δισεκατομμύρια που κέρδισαν οι “λαδέμποροι” λαδώνοντάς τον. Κόπτονται για τη δημοκρατία, αλλά εξυψώνουν τη φράση των “προοδευτικών” ότι “αν δεν ψηφίσεις αυτούς που θέλω εγώ, είσαι φασίστας”. Έχοντας σαν ευαγγέλιο το “the bad news is good news” δηλαδή “ Τα κακά νέα είναι καλές ειδήσεις” παρουσιάζουν όλο δυσάρεστα γεγονότα, διώχνοντας από τον κόσμο την ηρεμία, την αγάπη, την ελπίδα. Νομίζω ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς πρέπει να αρχίσουν από εκεί.
       Οικονομικοί εγκέφαλοι. Τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδος εξακολουθούν να είναι η αναξιοκρατία και η φοροδιαφυγή. Τρία χρόνια τώρα και στο θέμα της φοροδιαφυγής τα βήματα είναι σημειωτόν. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο;  Αν πράγματι θέλουν να κάνουν κάτι, δεν έχουν παρά να απολύσουν τους ανεγκέφαλους εγκεφάλους του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτούς που αγκιστρωμένοι στις θέσεις τους δεν έχουν εισηγηθεί ούτε ένα μέτρο που να μας βγάζει από την κρίση. Εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα, τότε οι χαρακτηρισμοί μεταφέρονται στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
       Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πρωτοήλθαν στην Ελλάδα για την κάλυψη του υπουργείου οικονομικών. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν παντού εκτός από εκεί. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των εφορειών έγινε τα τελευταία χρόνια και η ηλεκτρονική αποστολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε τον περασμένο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ήταν δυσχερέστατη η διασταύρωση στοιχείων και η είσπραξη φόρων επαφίονταν στην εντιμότητα του κάθε εφοριακού. Έστω και τώρα δεν είναι αργά. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο  που άρχισε να καταρτίζεται πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες των φυσικών και μη προσώπων, από όταν υπέβαλαν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση μέχρι σήμερα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασταυρώσεις στοιχείων και κατ’ επέκταση η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αρκεί βέβαια να μην “εισαχθούν” και τροπολογίες της Βουλής. Η σύγκριση του Ε1 και του Ε9 μόνο αρκεί για να αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής. Εδώ βέβαια άρχισαν κάποιοι να ομιλούν για ηλεκτρονικό φακέλωμα. Αυτοί σίγουρα είναι βαλτοί για να καλύψουν τους φοροφυγάδες, όπως γινόταν και με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
       Οικονομικοί εισαγγελείς. Από εμπειρία γνωρίζουμε ότι η εξιχνίαση ενός εγκλήματος πρέπει να γίνει με ταχύτητα και μυστικότητα ώστε να μην παραποιηθούν τα στοιχεία. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την εξαθλίωση της χώρας, θα περίμενε κανείς να δει τις αποκαλύψεις των οικονομικών εγκλημάτων να έρχονται με γεωμετρική πρόοδο. Αντί αυτού, βλέπουμε κάποια σποραδικά περιστατικά να έρχονται στη δημοσιότητα για να ξεχασθούν μετά από λίγες ημέρες. Μήπως οι οικονομικοί εισαγγελείς ελέγχονται από την κυβέρνηση; Μήπως η θητεία τους παραείναι μεγάλη; Καλό θα είναι στις δύσκολες υποθέσεις να χρησιμοποιηθούν “τη αιτήσει” και έμπειρα και καταξιωμένα  στελέχη του δημοσίου που έχουν διαπρέψει στον ανάλογο ελεγκτικό χώρο (πχ αξιωματικοί του Στρατού, εφοριακοί, Πανεπιστημιακοί κ.λπ.). 
       Δικαιοσύνη. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά οι δικαστικοί πρέπει να μας αποδείξουν ότι αξίζουν το σεβασμό μας. Συνέρχεται το μισθοδικείο και αποφασίζει την αύξηση του μισθού τους και κάποια αναδρομικά. Η απόφαση “παρασύρει” και τους βουλευτές. Και οι άλλοι; όλος ο ελληνικός λαός, που θα βρει το δίκιο του; Γίνονται εγκλήματα κατά των μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά δεν επεμβαίνουν. Ακούγονται τόσες αυτοκτονίες, αλλά δεν γίνεται καμία αυτεπάγγελτη επέμβαση. Μήπως !!!
       Για να επανέλθουμε όμως στους πολιτικούς.
·        Υπάρχει έστω και ένας ο οποίος να πιστεύει ότι τα μέτρα απέδωσαν;
·        Υπάρχει κάτι που δείχνει ότι φαίνεται κάποιο φως στο βάθος της σήραγγας; (τούνελ, για αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν ότι ελληνικό).
       Το πρωτογενές πλεόνασμα όταν προέρχεται από μισθούς και συντάξεις, δεν είναι ιδρώτας αλλά αίμα. Και όταν πίνεις το αίμα του λαού γρήγορα ακολουθεί και η εκδίκηση. Η αντιμετώπιση των μισθωτών και συνταξιούχων, όπως τον γάιδαρο του Χότζα, δεν τιμά τους Έλληνες.
       Η κυβέρνηση έχει πιάσει κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με το αγκίστρι και τον τραβά με δεξιοτεχνία. Και αυτοί φοβούμενοι μη ματώσουν ακολουθούν μοιρολατρικά. Όταν όμως “πατώσουν” θα είναι αργά. Αλλά και η κυβέρνηση τι θα τα κάνει τόσα πτώματα;
       Η Πατρίδα όμως πρέπει να επιβιώσει και να διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει. Το χρέος αυτό πέφτει σε όλους μας. Ηγεσία και λαό.
       Και τώρα τίθεται το ερώτημα: Τι μπορεί να γίνει;
       Όλες οι βίαιες ανατροπές κράτησαν ένα φεγγάρι και μετά έγιναν χειρότερες από αυτούς που ανέτρεψαν. Άρα μόνο μέσα από καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. 
       Εδώ καλούνται οι ηγεσίες των θεσμικών οργάνων της Χώρας να επαναφέρουν τον πολιτικό κόσμο στην τάξη. Ακόμη και μία δήλωσή τους της μορφής «Δεν πάει άλλο», θα συζητηθεί, θα προβληματίσει τη κυβέρνηση και θα διευκολύνει τα έντιμα στελέχη της να απεμπλακούν από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Βεβαίως ο τύπος θα τους πολεμήσει, αλλά το μήνυμα θα περάσει. Αν σκέπτονται την καρέκλα τους, πρέπει να ξέρουν ότι πολλοί εξίσου ικανοί έφυγαν πολύ νωρίς για να τους ανοίξουν το δρόμο. Οι βαθμοί δεν δίνουν τη δύναμη, αλλά η αρετή και η βούληση αποδοχής θυσίας για το γενικό συμφέρον.
       Αν ο πολιτικός κόσμος δεν συμμορφωθεί, να ακολουθήσει άλλος και άλλος. Οι συζητήσεις θα αυξηθούν και η υγιής αντίδραση του λαού θα μεγαλώνει. Αυτή θα συνετίσει τους σώφρονες πολιτικούς ή θα ανατρέψει τους αλαζόνες. Αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία, όπου ο λαός έχει το πάνω χέρι και όχι οι μεγαλοεκδότες μέσω των πολιτικών.
       Και εμείς; Ας εργαζώμεθα.


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Δεν πάει άλλο...

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν