Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" στους Κήπους Αλιάρτου (Βίντεο)

| Ετικέτες , , | Posted On Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012 / 20.30 μ.μ
Kήποι Αλιάρτου Βοιωτίας

ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή

Kαλλιτεχνικός οργανισμός «Μορφές Έκφρασης»
Σκηνοθεσία Θωμάς Κινδύνης

Είναι απίστευτο, πόσο διαχρονικά και επίκαιρα φαντάζουν κάποια έργα που γράφτηκαν -και διδάχτηκαν- χιλιάδες χρόνια πριν στη χώρα μας και πόσο εκπληκτικά μπορείς να κάνεις τους παραλληλισμούς παρακολουθώντας τα, με την Ελλάδα του 2012. Σε περιόδους σκοτεινές και δύσκολες, η Ηλέκτρα παραμένει σταθερή στην ηθική πορεία που έχει επιλέξει, δε λυγίζει, δεν υποκύπτει και δεν παραδίδεται. Καταφέρνει τελικά να ξαναφέρει το Φως και να αλλάξει όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και τη ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας...νεότερες πληροφορίες

Η παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο δάσκαλο και θεατράνθρωπο, Δημήτρη Ροντήρη. Με σεβασμό στην ακεραιότητα και τις αξίες που διέπουν το έργο του, την αφοσίωσή του και την ενεργητικότητά του, την ποιότητα και το ήθος των παραστάσεών του.

Επιθυμία και στόχος είναι να αποκατασταθούν οι πολιτιστικές αξίες που στοχεύουν στην αισθητική και πνευματική ανάταση και να λειτουργήσουν ως σταθερές για την καθημερινότητά μας.

Σας ευχαριστούμε και σας καλούμε να διανείμετε αυτή την πληροφορία στα έντυπα η ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτετε.

        Με τιμή
 ΖΑΓΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

Πρόεδρος του Συλλόγου
"Το Κοινόν των Βοιωτών
 για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον"
τηλ.6982440532 




Καλλιτεχνικός Οργανισμός Μορφές Έκφρασης
Αλκμήνης 13, Κ.Πετράλωνα
2103464002-2103464903

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή 2012
Από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Μορφές Έκφρασης»



Με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, έκλεισε η πρεμιέρα της ΗΛΕΚΤΡΑΣ στο κηποθέατρο Παπάγου, την Δευτέρα 9 Ιουλίου. Στο κατάμεστο θέατρο ήχησαν οι επευφημίες και τα επιφωνήματα του κοινού που αγκάλιασε θερμά τους συντελεστές και την ενέργεια της παράστασης. Μία δυνατή αρχή στην μεγάλη περιοδεία της ΗΛΕΚΤΡΑΣ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Μπορεί να παραμείνει ένα έγκλημα απλήρωτο; Μπορεί να διασαλεύεται η τάξη μιας κοινωνίας και να μην υπάρχει έστω μια κραυγή που να σπάει τη σιωπή της αποδοχής; Ο Σοφοκλής απάντησε με την Ηλέκτρα του, όχι». (Ηλιάνα Δανέζη, e-tetradio, Κριτική :http://www.e-tetradio.gr/ar7519el_ilektra.html)
Η παράσταση που άφησε το δικό της αποτύπωμα στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, επιστρέφει δυναμικά, 10 χρόνια μετά. Για δύο συνεχιζόμενα καλοκαίρια, το 2001 και το 2002, ο καλλιτεχνικός οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ και ο σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης παρουσίασαν  την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία χάρη στην ιδιαίτερη και διαχρονική θεατρική τους προσέγγιση.
Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή είναι ένα έργο που έχει παρουσιαστεί πολλές φορές και κατέχει μια ξεχωριστή θέση, όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο θεατρικό γίγνεσθαι.  Ποιά είναι η σημειολογία της, όμως, σε μία εποχή σαν τη σημερινή? 
Σε περιόδους σκοτεινές και δύσκολες, η Ηλέκτρα παραμένει σταθερή στην ηθική πορεία που έχει επιλέξει, δε λυγίζει, δεν υποκύπτει και δεν παραδίδεται. Καταφέρνει τελικά να ξαναφέρει το Φως και να αλλάξει όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και τη ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Η Ηλέκτρα αποτελεί ένα σύμβολο που μπορεί να εμπνεύσει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, να συνεχίσει να παλεύει και να δημιουργεί, παρά τις αντιξοότητες που κυριαρχούν και την απόγνωση που ελλοχεύει. Στο τέλος,  η Θεία Δίκη (το δίκαιο που ενυπάρχει στη φύση της Ζωής) όσο και αν φαίνεται να αργεί, πάντα επεμβαίνει, για να αφήσει χώρο σε αυτούς που παραμένουν δημιουργικοί και παραγωγικοί , για να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Η παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο δάσκαλο και θεατράνθρωπο, Δημήτρη Ροντήρη. Με σεβασμό στην ακεραιότητα και τις αξίες που διέπουν το έργο του, την αφοσίωσή του και την ενεργητικότητά του, την ποιότητα και το ήθος των παραστάσεών του, η ΗΛΕΚΤΡΑ υμνεί την σχολή του Ροντήρη. Επιθυμία και στόχος είναι να αποκατασταθούν οι πολιτιστικές αξίες που στοχεύουν στην αισθητική και πνευματική ανάταση και να λειτουργήσουν ως σταθερές για την καθημερινότητά μας.

Μια κλασική και ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση

Ο Θωμάς Κινδύνης, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη και βοηθός του για 11 συνεχή χρόνια,  εμπνεύστηκε από τον μεγάλο Δάσκαλο και στηρίχθηκε στη σκηνοθετική σημειογραφία του, εξελίσσοντάς την. Μοναδική πρόθεση του σκηνοθέτη να αγγίξει, κατά κύριο λόγο, μέσα από το θέατρο,  τις συναισθηματικές  χορδές των απλών θεατών. 
Είναι γνωστό,  ότι το όνομα του Ροντήρη συνδέθηκε με κορυφαίες στιγμές της νεότερης ελληνικής θεατρικής  ζωής. Ο ίδιος  δούλευε με άξονα τη μουσικότητα του λόγου και των συναισθημάτων που αυτός εκφράζει. Η παράσταση αυτή θα ανέβει ως ένα δείγμα μιας πιο σύγχρονης διδασκαλίας του Ροντήρη, βασισμένη όμως, απόλυτα στις αρχές του, τον καθάριο και μουσικό λόγο, το ρυθμό, την αισθητή παρουσία του χορού και τις ομοιόμορφες, εναρμονισμένες κινήσεις του. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Η προσπάθεια αυτή του Θωμά Κινδύνη γίνεται με την πεποίθηση ότι, όπως σε κάθε πολιτισμό, έτσι και στον ελληνικό, θα πρέπει να διατηρηθεί η κλασική σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, διατηρώντας, βέβαια, και αναδεικνύοντας τα στοιχεία που τη φέρνουν πιο κοντά στο σύγχρονο άνθρωπο.
Σκοπός αυτής της στρατηγικής είναι ο καθένας από μας να έρθει σε επαφή με την πολιτιστική του κληρονομιά, την αισθητική, το ήθος και τις αξίες που διατήρησαν ζωντανό το πνεύμα του λαού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, με την σκηνοθετική προσέγγιση του Θωμά Κινδύνη, είναι ένα έργο που δεν αφορά μόνο τον Έλληνα απευθύνεται στην παγκόσμια κοινότητα και σε  όλους τους ανθρώπους, καθώς η αισθητική και οι αξίες που διακινεί είναι διαχρονικές και διαπολιτισμικές.


Λίγα  λόγια για τις Μορφές Έκφρασης

Ο καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ιδρύθηκε το 1993 από τον ηθοποιό, μουσικοπαιδαγωγό και σκηνοθέτη Θωμά Κινδύνη.  Έχοντας ως κέντρο την τέχνη του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης , οι ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ αναζητούν και προτείνουν μια πιο αισθητική και πλούσια προσέγγιση της ζωής.  
Από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, διατηρούν μία αδιάκοπη και ακούραστη παρουσία στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οργανώνοντας δρώμενα αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στην Ελλάδα του 2012, σε μία περίοδο όπου οι αξίες και η ακεραιότητα των ανθρώπων διακυβεύονται και αναθεωρούνται, είναι επιτακτική ανάγκη να ανατρέχει κανείς στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, που είναι ικανή να ανανεώνει συνεχώς την πνευματική μας ζωή.
Η περιοδεία στην Αττική
Η παράσταση ανεβαίνει σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας και θα περιοδεύσει  σε όλη την Ελλάδα  και την Κύπρο, με στόχο να επαναπροσδιορίσει την αισθητική σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και να φέρει το  κοινό σε επαφή με τις βασικές αρχές της ροντηριακής  μεθόδου.
Ο  θίασος αφιερώνει αυτήν την προσέγγιση στον πρωτοπόρο μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη και τις σκέψεις του πάνω στο αρχαίο Δράμα:
«Προσπαθούμε να είμαστε πολύ απλοί στη δουλειά μας, γιατί απλοί ήταν οι αρχαίοι. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την ουσία του αρχαίου δράματος με μια φόρμα απλή, που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα της ελληνικής τραγωδίας».                                                                
                                            

Διανομή  (με τη σειρά εμφάνισης):

Ηλέκτρα: Ζωή Ναλμπάντη
Παιδαγωγός: Θωμάς Κινδύνης 
Ορέστης: Γιάννης Κωσταράς
Χρυσόθεμη: Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου
Κλυταιμνήστρα: Έλενα Ορφανίδου, Σοφία Λυμπέρη
Αίγισθος: Θωμάς Κινδύνης
Πυλάδης: Ρούμελης Κωνσταντίνος
Χορός: Άννα Σεβαστή Τζίμα, Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Ευγενία Παπαδάκη, Έλενα Ορφανίδου, Χρυσή Γεράρδη, Μικαέλα Ζάννου, Φωτεινή Καπελλάκη, Πωλίνα Λαμπριανίδου, Σοφία Λυμπέρη, Αγγελική Παρδαλίδου, Παρασκευή Πολίτη,  Χρύσα Πυλή, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Αστερόπη Χαριτίδου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Θωμάς Κινδύνης
Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Μουσική: Παν Καπερνέκα
Βοηθός Χορογράφου-Εκγύμναση Χορού: Ευγενία Παπαδάκη
Μουσική Εκτέλεση: Παν  Καπερνέκα, Κωνσταντίνος Ρούμελης
Φωτογραφίες:  Νίκος Καλλιάνης
Βίντεο:  Πάνος Κωστούρος/Edit59
Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Make Ends Meet  Communications


Εισιτήρια//  γενική είσοδος : 5 
                

Πότε//          Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρα//           20 : 30
Πού//          ΚΗΠΟΙ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Τηλ.//          6984316411  &  6973441157


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ
  • ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (ΑΓΕΒ)


Καλλιτεχνικός Οργανισμός «ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ»
facebook/event/Hlektra

Σχετικές Αναρτήσεις :



2 σχόλια:

  1. "γιατι τα κοσμια και σωστα παραδειγματα, ειναι που μας μαθαινουν τα κοσμια και σωστα " Μακαρι τετοιες παραστασεις- παραδειγματα να υπαρχουν συχνα στο χωριο μας. Μπραβο, καλη επιτυχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν