Πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο το διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για μελισσοκόμους

| Ετικέτες | Posted On Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για μελισσοκόμους πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο, στις  26 και 27 Ιουλίου 2012, από τον ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου – Δ. Ρήγας  και τη συνδρομή της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ( περιοχή Καλύβια ), συμμετείχαν πολλοί μελισσοκόμοι της ευρύτερης περιοχής Καρύστου αλλά και άλλων περιοχών ( Χαλκίδα, Αλιβέρι,  Κύμη...

Η Κάρυστος είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τη μελισσοκομική της παράδοση, καθώς θεωρείται πρόδρομος της συστηματικής μελισσοκομίας με πρωτεργάτη τον πρωτοπόρο μελισσοκόμο Δημήτριο Ρήγα, προς τιμή του οποίου ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου φέρει το όνομά του.


Η κα. Τσίπη Μαρία, Διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Μελισσοκομίας, ήταν η εισηγήτρια των θεματικών ενοτήτων μελισσοκομίας :

α. Παραγωγή προϊόντων κυψέλης
β. Νομοθεσία – Προγράμματα
γ. Τυποποίηση, Εμπορία και Marketing μελισσοκομικών προϊόντων, κ.ά.
Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος σε θέματα, όπως :
ü  Έρευνα και διάδοση της επιστημονικής γνώσης
ü  Υγεία μελισσών
ü  Καινοτομία για προϊόντα κυψέλης, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των νέων στο διήμερο αυτό, που είτε δραστηριοποιούνται στη μελισσοκομία , είτε σκέπτονται, σοβαρά, να ξεκινήσουν την επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τη μελισσοκομία.

Στην διημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κακάτσος Γεώργιος , ως εκπαιδευόμενος και από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σταμάτη Καπελέρη, ο Γεωπόνος Αντώνης Παλαιολόγος, ο οποίος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως :



ü  Κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Π. Στ. Ε. για τον πρωτογενή τομέα, ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων και ημερίδων ανά την Περιφέρεια                  ( 1η Ημερίδα στην Κάρυστο – Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 με θέμα : Η αιγοπροβατοτροφία – Μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καρύστου ).
ü  Έγκριση του  Επιχειρησιακού Σχεδίου με την συμβολική ονομασία « καλάθι » αγροτικών προϊόντων από το Περιφερειακό Συμβούλιο ( με συμμετοχή και του Δήμου Καρύστου ).
ü  Σειρά ημερίδων ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού για τις εναλλακτικές καλλιέργειες ( Χαλκίδα - με συμμετοχή του Δήμου Καρύστου ,  Θήβα, Λαμία ).
ü  Δρομολόγηση διαδικασίας για τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με σκοπό την προώθηση και προβολή των αγροτικών μας προϊόντων.
ü  Δρομολόγηση διαδικασίας για τη δημιουργία διαδικτυακού τόπου ( stereagro. gr ) ενημέρωσης των αγροτών
ü  Δρομολόγηση της διαδικασίας για το καλλιεργητικό πλάνο κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
ü  Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΓεωπονική Σχολή -   Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας σχετικά με την πιστοποίηση του Καρυστινού μελιού, γνωστού ως ερεικόμελο ή κισσουρίσιο μέλι.
ü  Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΓεωπονική Σχολή -   Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, για την ταυτοποίηση των ειδών , Τσάϊ του βουνού – Όχης,  Χαμορίγανη, κ.ά.
ü  Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -  Κτηνιατρική Σχολή για την ταυτοποίηση των φυλών : πρόβατο και γίδα Καρύστου και ένταξης της ντόπιας γίδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιώσιμη παραγωγή από εκτροφές χαμηλών εισροών ( 1η συνάντηση – ενημέρωση στην Κάρυστο μετά τις 15/8/2012 ), με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής γιδοτροφίας
ü  Συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ανάπτυξη της απασχόλησης μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων, με βάση τον πρόσφατο νόμο 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία ( Ημερίδα στην Κάρυστο στα μέσα του Σεπτέμβρη ) και με παρεμβάσεις από νεοσύστατες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού
ü  Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ινστιτούτα έρευνας για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και ανάδειξη του αιθέριου θησαυρού του ορεινού όγκου Όχη της περιοχής Καρύστου.
ü  Την επικείμενη υλοποίηση του προγράμματος LEADER Αλιείας στο Δήμο Καρύστου.

Επισημαίνεται ότι παρόμοιες συνεργασίες ή και άλλες που μπορούν να αναδείξουν την τοπική βιοποικιλότητα και όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας , υποστηρίζονται μέσω συνεργασιών φορέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Το παρόν στο σεμινάριο κατάρτισης μελισσοκόμων στην Κάρυστο έδωσαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων κ. Σταμπέλος Δημήτριος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου κα. Γάσπαρη Μαρία, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου κ. Δρόσος Κων/νος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ραβιόλος Ελευθέριος., ενώ το παρακολούθησαν ο Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας κ. Βλαχόπουλος Δημήτριος  και η Τεχνολόγος Γεωπονίας  Αγροτικής Οικονομίας Αλιβερίου κα. Ντούνη Κων/να.

Υπεύθυνοι της οργάνωσης του σεμιναρίου ήταν ο κ. Στελιάκος Απόστολος και η κα. Τσαπέπα Μαρία από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου.

Τέλος, σημειώνεται ότι σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις Βαρδάτες Φθιώτιδας, στη Θήβα Βοιωτίας και στην Ιστιαία Εύβοιας.


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο το διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για μελισσοκόμους

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν