Ο "Γύπας" των Κέιμαν πληρώθηκε ελέω Παπαδήμου 436 εκατ.!

| Ετικέτες , | Posted On Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Στα... νύχια του γνωστού "αρπακτικού" Dart Management Fund με έδρα τα νησιά Κέιμαν κατέληξε το 90% του ομολόγου αξίας 436 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος, ούτε η Ε.Ε. να πληρωθεί το ομόλογο. Ήταν προσωπική απόφαση του Λ.Παπαδήμου που κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ελήφθη, αφού έτσι ή αλλιώς η χώρα είναι και τυπικά χρεοκοπημένη.

Αποκτώντας τα ομόλογα σε τιμές 60%-70% της ονομαστικής αξίας του, το Dart αποκομίζει σημαντικά κέρδη από την αποπληρωμή τους στο 100%, τη στιγμή που τράπεζες, ταμεία και ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να δεχτούν «κούρεμα» 75%!!! ...


Το Dart Management χαρακτηρίζεται ως hedge fund «γύπας» (vulture hedge fund) και η τακτική του είναι να αγοράζει ομόλογα «προβληματικών» χωρών και κατόπιν να επιτίθεται χωρίς έλεος» αν δεν αποπληρωθεί. 

Το hedge fund επενδύει σε κρατικά ομόλογα από τη δεκαετία του 1980. Η βασική τακτική του σε περίπτωση μη αποπληρωμής είναι να καταθέτει μηνύσεις εναντίον των κρατών και να ζητά πολλαπλάσια αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», ανάλογες τακτικές είχε ακολουθήσει και ένα άλλο vulture hedge fund, το Elliot Associates, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, το Dart, σε συνεργασία με το Elliot Associates, έχει μηνύσει την Αργεντινή, η οποία έκανε default στο χρέος της το 2002, ζητώντας αποζημίωση από τα αμερικανικά δικαστήρια για μη αποπληρωμή ομολόγων το ποσό των 2 δισ. δολαρίων. 

Ιδρυτής του Dart Management είναι ο Κένεθ Νταρτ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει από το 1994 τις ΗΠΑ και ζει στα νησιά Κέιμαν, για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της περιοχής. Ο Νταρτ έχει ακολουθήσει ανάλογη τακτική και στα χρέη των χωρών της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Ο "Γύπας" των Κέιμαν πληρώθηκε ελέω Παπαδήμου 436 εκατ.!

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν