Ο Εκλογικός Νόμος ... το δωράκι των 50 εδρών, το 3% και τα λευκά !

| Ετικέτες | Posted On Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Για τις εθνικές εκλογές του 2012 ισχύει ο εκλογικός νόμος 3231/2004 (την πρωτοβουλία γι’ αυτόν είχε ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών) με την τροποποίηση 3636/2008(από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Π.Παυλόπουλου), οπότε το δώρο του πρώτου κόμματος από 40 γίνεται 50 έδρες. Έτσι, οι έδρες που κατανέμονται με βάση το ποσοστό των κομμάτων είναι 250 αντί για 260, και άρα το θεωρητικό ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα βέβαιη αυτοδυναμία από 42.7% (111/260) των εγκύρων, μετατρέπεται σε 40.4% (101/250)...

Η αλλαγή αυτή, δυσχέρανε ιδιαίτερα τις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων, καθότι η επιπλέον παραχώρηση των 50 εδρών σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων προς διευκόλυνση σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης λαμβάνει χώρα μόνο αν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων. Μέσος όρος θεωρείται το πηλίκο του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός προς τον αριθμό των κομμάτων που τον αποτελούν. Αν για παράδειγμα κατεβούν μαζί ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και ο συνασπισμός των κομμάτων αυτών έχει συνολική δύναμη 35% τότε μέσος όρος καθενός κόμματος είναι το 17,5%.  Έτσι, αν το αυτοτελές κόμμα π.χ. ΝΔ πάρει 18%, στο τελευταίο θα δοθούν οι επιπλέον 50 έδρες.

Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.

 Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να λάβει τουλάχιστον 240.000 ψήφους (=8.000.000 x 3%), προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Αν όμως, από τα 8.000.000 πολιτών οι 100.000 ρίξουν άκυρο και άλλες 400.000 λευκό τότε ως έγκυρα θεωρούνται τα υπόλοιπα 7.500.000 ψηφοδέλτια και το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος θα πρέπει να λάβει 225.000 ψήφους (=7.500.000 x 3%), προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών.

 Πιο συγκεκριμένα ο παρών εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:

· Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.

· Οι 250 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}/250. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}/{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.

· Οι υπόλοιπες 50 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία είναι στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, έγινε με το αιτιολογικό ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι, για να αποκτήσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα εισπράξει τις 50 έδρες, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 101 από τις 250 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Άρα χρειάζεται ένα ποσοστό 40.4% (101/250) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Έτσι, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία.




Σχετικές Αναρτήσεις :



6 σχόλια:

  1. http://gmt07.blogspot.com/2012/04/blog-post_03.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://aliartos-boiotias.blogspot.com/2012/04/blog-post_20.html

      Διαγραφή
    2. ΥΠΑΛΛΥΛΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ22 Απριλίου 2012 στις 4:11 μ.μ.

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Άρα βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
    1) Δεν ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ αφού εκτός από το ίδιο το κράτος έχουν κατακρεουργήσει και τον εκλογικό νόμο.
    2) Δεν ψηφίζουμε λευκό, άκυρο αφού αυτό έμμεσα δυναμώνει το πρώτο κόμμα.
    3) Δεν απέχουμε από τις εκλογές για τον ίδιο λόγο.
    4) Δεν ψηφίζουμε κάποιο κόμμα που ενδέχεται να συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 3%.

    Οπότε έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε:

    Ανεξάρτητους Έλληνες
    ΚΚΕ
    Σύριζα
    Λαος
    ΔΗΜΑΡ
    Κοινωνική συμφωνία
    Χρυσή αυγή
    Δημοκρατική συμμαχία (οριακά)
    Οικολόγοι πράσινοι (οριακά)
    Ελπίζω να μη ξέχασα κάποιο.

    Δεν ξέρω αν βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβάστε τα και ανάποδα και όπως αλλιώς θέλετε Σταμάτη;;;

      Διαγραφή
    2. Όποιος έγραψε το παρακάτω δεν γνωρίζει στοιχειώδη αριθμητικη:
      <<...μόνο αν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων.>>

      Συμφωνά με αυτό δε μπορεί ΠΟΤΕ να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με
      πριμ 50 εδρών.
      Καθώς ο μέσος όρος κάποιων αριθμών δεν μπορεί να ξεπερνά τον μεγαλύτερο από αυτούς.
      π.χ. Πασοκ=25%, ΝΔ=24% τότε ΜΟ=24,5%<ΠΑΣΟΚ

      **Δηλαδή για να σχηματιστει κυβέρνηση συνεργασίας από μικρά κόμματα
      πρέπει κάποιο απο αυτά να έχει μεγαλύτερο ποσοστό απο το μεγαλύτερο κόμμα!!!**

      Μην αφήνετε να σας φοβίσουν. Ψηφίστε αυτό που λεεί η καρδιά σας έστω και για πρώτη φόρα.
      Μαθητής Γ' Λυκείου

      Διαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν