Υδριάδα: μια 100% ελληνική εφεύρεση αφαλάτωσης νερού

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γνωστό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετά από τα νησιά μας σχετικά με την έλλειψη του πόσιμου νερού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερκατανάλωση ή σπατάλη, στο γέμισμα των πισινών και γενικά στην κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Κάποια νησιά αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρεται με καράβια.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: υπάρχει άλλη λύση;

Η απάντηση έρχεται από την Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο όπου εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί η «Υδριάδα» ένα εξολοκλήρου ελληνικό έργο...


Πρόκειται για μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης η οποία λειτουργεί με ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου και μαζί με τους συνεργάτες του Θ. Λίβα και Α. Βατίστα κατάφεραν τη δημιουργία πόσιμου νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα της ΔΕΗ.

Η Υδριάδα έχει ύψος πάνω από 35 μέτρα και αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Έχει τη δυνατότητα κάλυψης 300 κατοίκων σε ημερήσια κατανάλωση νερού με σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας.

Χρησιμοποιείται η τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης η οποία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο η εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο έβρισκε εμπόδιο πάντα τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος που αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ δε θα είχε το οικολογικό αποτέλεσμα που θέλουμε στις μέρες μας.

Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα για να λύσουν και αυτό το πρόβλημα, εγκατέστησαν πάνω στον τεράστιο πυλώνα φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχο της λειτουργίας υπάρχει και ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο.

Σε αντίθεση με τις τοπικές κοινοτικές εταιρίες νερού οι οποίες αντιδρούν στο σύστημα αυτό της αφαλάτωσης, η Υδριάδα έχει αποσπάσει την παγκόσμια αναγνώριση.

Σχετικές Αναρτήσεις :



7 σχόλια:

  1. Όντας κάτοικος Νάξου τα τελευταία χρόνια (Δημότης Αλιάρτου όμως) τυχαίνει να έχω επισκεφτεί , για επαγγελματικούς λόγους, αρκετές φορές το μικρό νησί της Ηρακλειάς. Το σχόλιο που θα ήθελα να παραθέσω είναι ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντοτε τόσο ωραία όπως θα θέλαμε ή όπως παρουσιάζονται. Και εξηγούμαι…
    Η «Υδριάδα» τοποθετήθηκε πειραματικά στην Ηρακλειά πριν από μερικά χρόνια και ενώ τη διεκδικούσαν αρκετά μικρά νησιά αποφασίστηκε από τους μελετητές πως ηταν το πιο κατάλληλο μέρος για να εξελίξουν το δημιούργημά τους. Μέχρι τότε το νησάκι τροφοδοτούνταν με νερό από την Αθήνα με υδροφόρα πλοία της εταιρείας ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗ ιδιοκτησίας Χρήστου Ηλιακίδη. Με την εγκατάστασή της Υδριάδας έξω από το μικρό λιμάνι της Ηρακλειάς ο ιδιοκτήτης των υδροφόρων πλοίων στηριζόμενος στο μονοπωλιακό καθεστώς που είχε όλα αυτά τα χρόνια αναπτύξει ενοχλήθηκε και απειλούσε κατά καιρούς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι θα διέκοπτε την υδροδότηση της Ηρακλειάς εάν το εγχείρημα της αφαλάτωσης προχωρούσε. Έτσι ο ίδιος (έμμεσα ή άμεσα) καλλιέργησε ένα κλίμα δυσπιστίας προς το εγχείρημα της Υδριάδας στους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και στους λιγοστούς κατοίκους του νησιού προκειμένου να μη διαταραχθεί η σύμβαση που είχε υπογράψει με το υπουργείο Ναυτιλίας.
    Από τις πρώτες φορές που είχα επισκεφτεί την Ηρακλειά ρωτούσα τους κατοίκους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Υδριάδας από απλό ενδιαφέρον και οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν απαξιωτικές αν όχι επιφυλακτικές για την μονάδα αφαλάτωσης. «δεν επαρκέι το νερό που μας δίνει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη», «υπάρχουν συμφέροντα που δεν θα την αφήσουν να λειτουργήσει», χωρίς όμως κανείς από τους κατοίκους να γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες παραγωγής πόσιμου νερού ημερησίως της μονάδας αφαλάτωσης. Τους είχε (και έχει μέχρι σήμερα) καταβάλλει ο φόβος πως αν σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο η υδροδότηση του νησιού από τα υδροφόρα πλοία το νησί θα μείνει χωρίς νερό. Αποκορύφωμα αυτού του καθεστώτος ήταν η δήλωση του τότε ΥΕΝ κ.Γ.Βουλγαράκη (το 2008) στους κατοίκους του νησιού σε μια ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ηρακλειά και μετά από ερωτήσεις τους προς αυτόν για το τι επρόκειτο να γίνει σχετικά με την υδροδότηση της Ηρακλειάς ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε τους κανόνες το μονοπωλίου»…
    Πριν μερικές μέρες επισκέφτηκα πάλι την Ηρακλειά και λίγο πριν αναχωρήσω από κει ρώτησα έναν από τους κατοίκους σχετικά με την «Υδριάδα» , ο οποίος μου απάντησε ότι «έχει χαλάσει ένα γρανάζι εδώ και πολύ καιρό , το περιμένουν από το εξωτερικό ,ενώ δεν έχει φανεί κανένας από τους επιστήμονες εδώ και καιρό»…
    Παραθέτω αποσπάσματα άρθρων εφημερίδων σχετικά με την Υδριάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ό «Τέσσερις δεκαετίες μονοπώλιο
    Από απλός υπάλληλος υδροληψίας του ΟΛΠ, ο Χρήστος Ηλιακίδης, σήμερα θεωρείται ο απόλυτος άρχοντας του Αιγαίου. Από τους λίγους επιχειρηματίες που το ελληνικό Δημόσιο πληρώναιε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Αποκτά την πρώτη του υδροφόρα με κόστος 10 εκ. δραχμές έπειτα από 15 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΛΠ. Και μέσω τραπεζικών δανείων φτάνει πολύ γρήγορα να διοικεί ένα μικρό στόλο απο υδροφόρες που μονοπωλούν 42 συνεχή χρόνια την υδροδότηση των νησιών του Αιγαίου. Το στενό του περιβάλλον δηλώνει ότι πολύ δύσκολα θα εγκατέλειπε το μονοπώλιο που έχει δημιουργήσει, αλλά και όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα έχει κερδίσει όλες τις ναυμαχίες με τις ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ό «O φόβος ότι θα μείνουν για ακόμα μια φορά χωρίς νερό εν όψει μάλιστα τουριστικής περιόδου, σκορπά την απόγνωση στους κατοίκους δεκάδων νησιών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Οι δήμαρχοι των ακριτικών νησιών αφήνουν να εννοηθεί ότι το αθηνοκεντρικό κράτος τους αναγκάζει να στραφούν στην Τουρκία για να ζητήσουν....

    πόσιμο νερό για τις ανάγκες των πληθυσμών τους. Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να τους εξαντλεί, κάθε τρείς-τέσσερις μήνες λένε το νερό νεράκι. Η μοναδική εταιρεία που προμηθεύει μονοπωλιακά τα νησιά του Αιγαίου εδώ και 42 χρόνια σε κάθε ανανέωση της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο αν δεν πετύχει τις τιμές που θέλει, κόβει το νερό στο Αιγαίο. Η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά θα έλυνε μόνιμα το πρόβλημα των Ελλήνων του Αιγαίου και θα τους απελευθέρωνε από την ομηρία της ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗΣ. Όμως όπως θα δούμε στη συνέχεια, τα συμφέροντα γύρω από το μονοπώλιο της υδροδότησης μέσω υδροφόρων που φορτώνουν νερό από το Λαύριο είναι τεράστια. Παρακολουθείστε μέσα από ένα σύντομο οδοιπορικό την περιπέτεια που δεν λέει να τελειώσει για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους από τον Νοέμβριο...

    Από Νοέμβριο μέχρι σήμερα
    Στις 11 Νοεμβρίου λήγει η σύμβαση μεταξύ του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της εταιρείας με τα πλοία-υδροφόρες που μετέφεραν το νερό στα νησιά. Ο πλοιοκτήτης δεν δέχεται ούτε με απευθείας ανάθεση του έργου να συνεχίσει να μεταφέρει το νερό στα άνυδρα νησιά, αν δεν προμηθευθεί δωρεάν το νερό από τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΡ και από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, ώστε να διαμορφώσει αναλόγως και τα ναύλα μεταφοράς. Η εταιρεία του είναι η μοναδική η οποία εδώ και 30 χρόνια αναλαμβάνει τη μεταφορά νερού σε νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους. Οι δήμαρχοι των νησιών, των οποίων η υδροδότηση εξαρτάται από την Αθήνα, βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν αφού όλοι, μετά την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δηλώνουν αναρμόδιοι. Ο ιδιοκτήτης της ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗΣ Χρήστος Ηλιακίδης μάλιστα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, αλλά και προς τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σηφουνάκη , αφού επισημαίνει τον κίνδυνο τα νησιά να μείνουν από νερό, καλεί τους δύο υπουργούς να επιληφθούν προσωπικά, ώστε τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου να μη ζητήσουν νερό από την Τουρκία. Το θέμα φτάνει στην Βουλή και με παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση η σύμβαση της ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ανανεώνεται εκτάκτως με διάρκεια μερικών μηνών. Τον Απρίλιο όμως μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σπέρνει τον πανικό στους κατοίκους του Αιγαίου, αφού άλλη μια φορά τα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν πάλι χωρίς πόσιμο νερό και μάλιστα εν όψει τουριστικής περιόδου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει την σύμβαση του υπουργείου Υποδομών για την προμήθεια νερού στα νησιά. Διότι ύστερα από τρεις άγονους διαγωνισμούς, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αναθέτει απ' ευθείας την υδροδότηση στην ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμως με υπερδιπλάσια τιμή. Από Από 5,05 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού που ίσχυε το 2009 σκαρφάλωσε στα 12,49 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Οι κάτοικοι του Αιγαίου δεν θα αντιμετώπιζαν τον εφιάλτη της λειψυδρίας κάθε τρείς και λίγο αν η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν ακύρωνε τον περασμένο χειμώνα, τον διεθνή διαγωνισμό στον οποίο εμφανίσθηκαν 15 εταιρίες, για την δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά που προώθουσε επί των ημερών του στο υπουργείο, ο πρώην υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνος Καμμένος. Μάλιστα, η προμήθεια νερού στα νησιά από τις μονάδες αφαλάτωσης θα μπορούσε να γίνει από τις αρχές του 2010 με μηδαμινό κόστος έναντι του σημερινού, δηλαδή περίπου στα 2 ευρώ το κυβικό μέτρο. Ποιά νησιά υδροδοτούνται Νησιά τα οποία εφοδιάζονται με νερό από την «ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗ»: Σύμη, Χάλκη, Πάτμος, Νίσυρος, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Λειψοί, Λέρος, Ψέριμος, Παλιόνησο (στον δήμο Καλυμνίων), Καλόλιμνος, Ρω, Λέβιθα, Αρκιούς, Μαράθι, Αγλημπαμπα, Κίμωλος, Αμοργός, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Τήνος, Θηρασιά, Δονούσα, Σίκινος, Φολέγανδρος, Καστελόριζο, κ.α. καθώς και δεκάδες βραχονησίδες στις οποίες κατοικούν ελάχιστες οικογένειες.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ό «Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Eλληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή.

    Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς .... νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας...

    Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο. Η Υδριάδα, είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.

    Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.

    Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...

    Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.

    Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!

    Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει... καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!

    Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».

    Τυχαίο που η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν νομίζω...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με συγχωρείτε για το μακροσκελές σχόλιο,ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν