"ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ" ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ιστορική συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κυβέρνηση και ΝΔ έφθασαν σε συμφωνία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, μετά την εκπλήρωση- από την υπουργού Παιδείας-  των προϋποθέσεων που έθεσε νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, η
Άννα Διαμαντοπούλου προχώρησε την τελευταία στιγμή σε αλλαγές στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και στην πλήρη κατάργηση του ασύλου, όπως ζήτησε η ΝΔ...

Συνεπώς, η εκλογή των πρυτάνεων θα γίνεται ως εξής
:

Το συμβούλιο θα κάνει την προκήρυξη, θα επιλέγει κατόπιν τις υποψηφιότητες (δύο- τρία άτομα) και τα μέλη ΔΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τους πρυτάνεις.


Η κ. Διαμαντοπούλου, πάντως, είπε
όχι στο αίτημα για συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων με 5%.

"Οι φοιτητές μετέχουν με εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο και συμμετέχουν σε δύο γνωμοδοτικά συμβούλια για τα προγράμματα σπουδών και την φοιτητική μέριμνα, με ποσοστό 40%. Δεν μπορούν όμως να ασκούν διοίκηση και συνδιοίκηση. Το μοντέλο της συνδιοίκησης, απέτυχε", είπε.


Για το πανεπιστημιακό άσυλο
, επανέλαβε πως "με την παρούσα διάταξη, το άσυλο καταργείται, ώστε στο πανεπιστήμιο να λειτουργεί για τις αξιόποινες πράξεις, ό,τι λειτουργεί για τους δημόσιους χώρους. Διατηρείται βεβαίως η διακήρυξη ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία αποτελεί βασική αρχή της λειτουργίας των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων". 


 
Το ν/σ υπερψηφίστηκε επί της αρχής. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις ο ΛΑΟΣ απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

"Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση", ανακοίνωσε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Πως φθάσαμε στη συμφωνία

Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου ήταν τεταμένη, έχοντας ωστόσο ένα κεντρικό άξονα: Την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκειμένου το ν/σ να ψηφιστεί με ευρύτερη πλειοψηφία. Επ' αυτού υπήρξε
τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά, κατά την οποία ο δεύτερος έθεσε προϋποθέσεις ώστε το κόμμα του να ψηφίσει το ν/σ.

Ο αρμόδιος τομέαρχης του κόμματος,
Άρης Σπηλιωτόπουλος, συγκεκριμενοποίησε στη Βουλή τις προϋποθέσεις: Την πλήρη κατάργηση του ασύλου και την εκλογή των πρυτάνεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, (έστω και μέσα από λίστα καταστρωμένη από το Συμβούλιο) και με συμβολική την φοιτητική συμμετοχή σε ένα ποσοστό 5%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άννα Διαμαντοπούλου είχε και κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Σπηλιωτόπουλου, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα οδηγήσει στη συναίνεση.


Αντιδράσεις


"Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών", δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ,
Αλέκα Παπαρήγα.

"Καλοδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τη ΝΔ στο 'ναι'. Σας πήρε δύο ημέρες. Επιταχύνετε τον ρυθμό σας. Βεβαίως θα ψηφίσετε 'ναι' επί της αρχής, σε έναν νόμο που ψηφίσατε αντισυνταγματικό. Μπράβο σας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ,
Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Εμάς, δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης –από την πλευρά της κυβέρνησης και της υπουργού– έγινε μια αγωνιώδης, ομολογώ, προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας. Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο, νεοφιλελεύθερο, μετανεωτερικής εμπνεύσεως και είναι απολύτως λογικό να επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,
Αλ. Τσίπρας.

Ο
Φώτης Κουβέλης, για λογαριασμό των ανεξαρτήτων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν αρκέστηκε στις δεσμεύσεις της υπουργού να επεξεργαστεί τα ζητήματα της πανεπιστημιακής έρευνας σε μελλοντικό νομοσχέδιο. Δεδομένου δε πως "εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά και καίρια, όπως αυτά που αφορούν τη λειτουργία του κοσμήτορα", επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής.

Από πλευράς των ανεξαρτήτων βουλευτών που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, η
Ντόρα Μπακογιάννη είχε ήδη δεσμευθεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα, "να φθάσει σε όλη την κοινωνία" το μήνυμα της άρσης της κατάστασης που εμπεδώθηκε στα πανεπιστήμια με το νόμο-πλαίσιο του ’82, κυρίως με την καθιέρωση του φοιτητικού ασύλου, την συνδιοίκηση φοιτητών και καθηγητών και την εισαγωγή του κομματισμού.

Νωρίτερα, ο
Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. "Θα επιθυμούσα το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ, εφόσον μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης", τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί στην "μεταρρύθμιση Γιαννάκου", ενώ υπογράμμισε την προσωπική του άποψη, να μην ψηφίζουν οι φοιτητές στις εκλογές των πρυτάνεων, λέγοντας ότι "κατά την άποψή μου, οι φοιτητές δεν πρέπει να συμμετέχουν καθόλου στις εκλογές των πρυτάνεων και οι φοιτητικές νεολαίες, με την παρούσα μορφή, δεν βοηθάνε το δημόσιο πανεπιστήμιο".


Ο βουλευτής Ηλείας
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Διαφωνία είχε εκφράσει και η
Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.


Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά. 

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου 


Ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών και καθηγητών που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, και οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου μικρή μερίδα νεαρών πέταξε μπουκάλια και διάφορα μικροαντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες μπροστά από τη Βουλή, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά τους.

Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές αυτόνομων σχημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσω των οδών Ι. Δραγούμη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Εθνικής Αμύνης, Γούναρη, κατέληξε πάλι στην Καμάρα.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for "ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ" ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν