ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης το σκηνικό έντασης, με σποραδικά περιστατικά βίας να ξεσπούν σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας. Τρεις νεκροί αναφέρθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, μολότοφ στο Νότιγχαμ, ενώ συγκρούσεις και λεηλασίες σημειώθηκαν και στο Μάντσεστερ.

Με τους
16.000 αστυνομικούς να περιπολούν το Λονδίνο, οι δρόμοι παρέμειναν ήσυχοι για πρώτη φορά μετά από τρεις νύχτες ταραχών, βιαιοτήτων και λεηλασιών. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μετά από επικρίσεις για καθυστερημένη αντίδραση, επέστρεψε από τις διακοπές του στο Λονδίνο, δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της ηρεμίας...


Στο
Μπέρμιγχαμ, ωστόσο, τρεις νεαροί ασιατικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός άλλαξε πορεία για να κατευθύνει το όχημά του κατά των νεαρών, τους οποίους στη συνέχεια εγκατέλειψε. Από τα θύματα, τα δύο ήταν αδέλφια. Η αστυνομία συνέλαβε το δράστη και παρόλο που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν το περιστατικό συνδέεται με τα γενικευμένα επεισόδια, οι Αρχές καταλήγουν σχεδόν με σιγουριά σε αυτό το συμπέρασμα.

Υπενθυμίζεται ότι ένας άνδρας 26 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια των ταραχών στο Λονδίνο, υπέκυψε στα τραύματά του.


Στο
Νότιγχαμ, ένα αστυνομικό τμήμα κάηκε από βόμβες μολότοφ που έριξε ομάδα τουλάχιστον 40 ατόμων. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα. 

Το βράδυ της Τρίτης, το Μάντσεστερ - η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας - χτυπήθηκε από τις χειρότερες ταραχές που έχει δει σε 30 χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία. Αναφέρθηκαν συγκρούσεις, λεηλασίες και "σκηνές άσκοπης βίας". Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Ένα κατάστημα νεωτερισμών πυρπολήθηκε.

Στο
Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.

Συνολικά, συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα. Η βία, που διαπράττεται από άτομα "που δεν έχουν κανένα λόγο για να διαμαρτυρηθούν," δημιουργούν ντροπή στους δρόμους", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, Γκάρι Shewan.


Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σούαν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν από
"ομάδες εγκληματιών με πρόθεση να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή". "Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για κάτι - δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας ή κάποια σπίθα που να οδήγησε σ' αυτό. Πρόκειται καθαρά για πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που είναι οι χειρότερες που έχω δει σ' αυτή την κλίμακα".

Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο
Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.

Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο
Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Πώς σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος

Η κοινωνική έκρηξη στη Βρετανία δείχνει την αποτυχία του ακραίου φιλελευθερισμού και σημαίνει συναγερμό για όλες τις χώρες στις οποίες το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους διευρύνεται συνεχώς, σχολιάζει ο σημερινός γαλλικός Τύπος.

"Το κύμα βίας που σαρώνει τις φτωχές συνοικίες του Λονδίνου θα μπορούσε να ξεσπάσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη", προειδοποιεί η Le Figaro, κάνοντας, όπως και πολλές άλλες γαλλικές εφημερίδες, τον παραλληλισμό με τις ταραχές που ξέσπασαν στις συνοικίες του Παρισιού το 2005. "Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτελούν γόνιμο έδαφος για μία κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης, δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας", σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το διακύβευμα είναι μεγάλο για την βρετανική πρωτεύουσα. Αρχικά, για την ίδια της τη φήμη, αλλά επίσης διότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες μεγάλες πόλεις, οι οποίες, σε καιρό κρίσης, είναι πιθανόν να έλθουν αντιμέτωπες με αντίστοιχα κινήματα αμφισβήτησης". "Οι ταραχές του Λονδίνου σημαίνουν πολύ σοβαρό συναγερμό για τη Βρετανία. Αλλά επίσης για όλες τις δυτικές κοινωνίες της μετανάστευσης και των ανισοτήτων", γράφει η Liberation.

"Όπως στη Γαλλία, οι βίαιες εξεγέρσεις που μεταφέρθηκαν πλέον στην Αγγλία, δείχνουν πριν απ' όλα τη φτώχεια και την οργή ενός πληθυσμού που αισθάνεται αποκλεισμένος, που ζει στο περιθώριο της βρετανικής κοινωνίας". "Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, τη στιγμή που τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών είναι μικρά και η πολιτική της λιτότητας την έχει οδηγήσει στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών", γράφει η La Croix. "Το ίδιο θέμα τίθεται για όλες αυτές τις κοινωνίες που πλήττονται από βία, όπου αυξάνεται κατά τρόπο εμφανή και προκλητικό το χάσμα ανάμεσα σε μία πολύ ευνοημένη μειοψηφία και σε πληθυσμούς που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι , κοινωνικά και πολιτισμικά". "Πώς να μην κάνει κανείς έναν συνδυασμό με αυτό που παιζόταν τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές;".


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν