Και το όνομα αυτής: "Alpha Eurobank"

| Ετικέτες | Posted On Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Με όνομα "Alpha Eurobank" και με σήμα το υπάρχον της Alpha "γεννήθηκε" η νέα μεγάλη τράπεζα, προϊόν της συγχώνευσης της Alpha Bank και της Eurobank. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το μεσημέρι της Δευτέρας, η σχέση ανταλλαγής είναι 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank...

Όπως έγινε γνωστό, ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο άνω των 1.300 καταστημάτων σε οκτώ χώρες και θα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Πέραν αυτού, θα ανήκει στους
25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη με συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ (πριν τις προβλέψεις).
Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η πλευρά της οικογενείας Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η εταιρεία Paramount (Κατάρ) 17%.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπέυθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.

Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη.


Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους
, μετά από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Ο νέος όμιλος αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες
συνέργειες ύψους 650 εκ. ευρώ προ φόρων κατ' έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστος χρήματος ύψους 560 εκ. ευρώ και συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκ. ευρώ.

Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου
450 εκ. ευρώ.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα έχει στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου οργανισμού κατά περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ.


Δηλώσεις:

Ως ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στην πορεία "εξορθολογισμού του (τραπεζικού) συστήματος, χαρακτήρισε την προωθούμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, ο πρόεδρος της πρώτης
Γιάννης Κωστόπουλος.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Είναι ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στον "εξορθολογισμό του συστήματος. Πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε παρά πολλές τράπεζες".


Πρόσθεσε ότι "γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης", χάρη στην "πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια, την επένδυση του Κατάρ, η οποία", όπως τόνισε, "αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα". "Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα", υπογράμμισε.


Ο πρόεδρος της Eurobank,
Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τη νέα τράπεζα ως "βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μοχλό για την Ελλάδα", ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.


Ο
Δ. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, είπε ότι αποτελεί "κλειδί της επιτυχίας ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες στους δύο οργανισμούς" και πρόσθεσε ότι σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα. "Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκ. ευρώ συνέργειες τα επόμενα τρία χρόνια", τόνισε.

Ερωτηθείς για τη
χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Γ. Κωστόπουλος είπε ότι "οι στρόφιγγες είναι ανοικτές αλλά νερό δεν υπάρχει", ενώ πρόσθεσε ότι "σαφώς θα αλλάξει η τάση με την νέα τράπεζα".

Ο Ν. Νανόπουλος ανέφερε ότι "ευελπιστούμε ο Έλληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματα του στη νέα αυτή τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά".


Τα στελέχη της νέας τράπεζας επισήμαναν ότι θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων,
το κλείσιμο τους όμως δεν αποτελεί αναγκαιότητα. "Υπάρχουν άλλοι τρόποι να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος. Σημείο άντλησης καταθέσεων τα καταστήματα", είπε ο Δ. Μαντζούνης.

"Η παρουσία μας στην Ελλάδα πολύ ισχυρή. Πρώτη σε μέγεθος δεν σημαίνει ότι σταματάμε εκεί. Βελτιώνουμε ποιότητα και παρεχόμενες υπηρεσίες", τόνισε ο Νίκος Νανόπουλος.

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Και το όνομα αυτής: "Alpha Eurobank"

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν