Η πιο αιματηρή επίθεση σε νορβηγικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - 91 νεκροί

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πρόκειται για μια από τις πιο σοκαριστικές και αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εδώ και σχεδόν ένα 24ωρο, η Νορβηγία ζει το δικό της εφιάλτη: 84 νεκροί από την επίθεση ενός άνδρα σε συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού κόμματος, επτά νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά του Όσλο.

Δυο επιθέσεις, ένας δράστης: ο 32χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ισλαμόφοβος και με διασυνδέσεις στην ακροδεξιά πτέρυγα. (Διαβάστε εδώ το προφίλ του) Δεν αποκλείεται, όμως, ο Μπρέιβικ να είχε βοήθεια στην οργάνωση των επιθέσεων και να τις εκτέλεσε μόνος του. Για την ώρα, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μόνο στον 32χρονο Νορβηγό, τόσο για τη βομβιστική επίθεση όσο και για το μακελειό στην Οτόγια...


Αίμα, πόνος, οδύνη, θρήνος και ένα μεγάλο γιατί. Είναι η πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που η Νορβηγία ζει μια τέτοια επίθεση. "Ποτέ άλλοτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης", είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας για την "εθνική τραγωδία" της χώρας του.

Αν και από την Παρασκευή στους δρόμους του Όσλο έχει βγει ο στρατός, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει το επίπεδο εθνικής απειλής. 

Η επίθεση στο νησί Οτόγια, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο, αφήνει άφωνη τη διεθνή κοινή γνώμη. 32χρονος άνδρας, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ντυμένος με στολή αστυνομικού για να μη γίνει αντιληπτός, άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στέλνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπους. "Θα σας σκοτώσω όλους" φώναζε σε έξαλλη κατάσταση τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, αφού η αστυνομία δεν έχει ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων. Η πλειοψηφία εκείνων που βρίσκονταν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Οτόγια ήταν παιδιά ηλικίας 14 εως 19 ετών.

Οι μαρτυρίες εκείνων που έζησαν το μακελειό και κατάφεραν να επιζήσουν και εξίσου συγκλονιστικές. "Θα σας σκοτώσω όλους" φώναζε ο δράστης, ενώ ένας από τους διασωθέντες είπε ότι κατάφερε να γλιτώσει μόνο και μόνο γιατί προσποιήθηκε τον νεκρό.

"Έβλεπα ανθρώπους να πέφτουν στη λίμνη και να προσπαθούν να κολυμπήσουν μακριά για να γλιτώσουν. Τους γάζωσε με σφαίρες", δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Φοβούμενη αντίποινα, η αστυνομία έχει τοποθετήσει 10 άνδρες έξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο μακελάρης ως διεύθυνση κατοικίας, ένα τετραόροφο με κόκκινα τούβλα, στο δυτικό Όσλο.

Ως τη "χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" χαρακτήρισε το μακελειό της Παρασκευής ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ. 

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Η πιο αιματηρή επίθεση σε νορβηγικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - 91 νεκροί

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν