MΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(BINTEO)

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Βούλιαξε προτού καν αρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, καθώς ο πρωθυπουργός, σε δημόσια του δήλωση, αφού κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε με επικοινωνιακούς όρους την πρόταση του, θέτοντας όρους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, είπε ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

"Έχω μάθει να δίνω μάχες για αξίες", είπε, σημειώνοντας ότι "θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο στο δρόμο του καθήκοντος"...

Τι προηγήθηκε


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε στον Α. Σαμαρά το σχηματισμό κυβέρνησης "Εθνικής Σωτηρίας" ή "Συνεργασίας", για να εισπράξει την κατάφαση του προέδρου της ΝΔ, με την προϋπόθεση να μην είναι επικεφαλής ο Γ. Παπανδρέου και να τεθεί ως στόχος η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Πυρετός διαβουλεύσεων αυτή την ώρα, ενώ αναμένεται και τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Παπανδρέου.

Πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διατίθεται να αποχωρήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας κοινής λύσης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον κ. Σαμαρά ότι εφόσον όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους, υπάρξουν χρονικές δεσμεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, τότε και μόνο τότε ο ίδιος θα μπορούσε να συμφωνήσει και σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συναίνεσης, ακόμα κι αν δεν θα ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός.

"Το θέμα δεν είμαι εγώ", φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, "αλλά η σωτηρία της χώρας". Και επισήμανε στον κ. Σαμαρά ότι "οι στιγμές που διανύει η χώρα είναι πολύ κρίσιμες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και απαιτούνται προτάσεις ιστορικής ευθύνης για το σήμερα και το μέλλον του τόπου".

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα ο πρωθυπουργός συμβολίζει την απώλεια εμπιστοσύνης προς τους πολίτες και την αγορά, και πρότεινε κυβέρνηση προσωπικοτήτων με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορίστηκε νέο τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ανδρών και εκ του σύνεγγυς συνάντηση προσεχώς, εφόσον συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να πρότεινε χρονικό ορίζοντα για αυτό το εγχείρημα (την κυβέρνηση συνεργασίας) τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και κατόπιν την προσφυγή στις κάλπες. Επίσης ζήτησε (όχι όμως ως προαπαιτούμενο) και την αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Συνομιλώντας, εξάλλου, με συνεργάτες του φέρεται να είπε ότι ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές του, έχει πάρει τις αποφάσεις του, ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι θα προχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την προσπάθεια να βάλει τη χώρα σε μια νέα εποχή, για να μη ξαναζήσουν οι έλληνες πολίτες όσα ζουν σήμερα.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι στη διάρκεια της συνομιλίας ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθούσε να υπεκφύγει, ταλαντευόταν και δεν συζητούσε επί της ουσίας.

Συνάντηση με Παπούλια- επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προηγήθηκε  συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ιστορικά κρίσιμες" τις στιγμές που βιώνει η χώρα.

KKE και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν εκ νέου τη διεξαγωγή εκλογών, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε τον Κ. Στεφανόπουλο τη θέση του πρωθυπουργού.

Τι είπε ο Παπανδρέου στον Παπούλια

Εντός του προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα. Σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις, για να βγει η χώρα από την κρίση".

Στην ανάγκη πανεθνικής προσπάθειας είχε αναφερθεί προηγουμένως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό.

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν