ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ !!!

| Ετικέτες , | Posted On Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αποκρατικοποιήσεις- εξπρες και νέοι φόροι

Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα, επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6%, που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Ποιες επιχειρήσεις αποκρατικοποιούνται
...

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα συγκροτηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία.

Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση συμμετοχών του Δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.

Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι: ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, , Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.

Και νέοι φόροι...

Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για άμεση υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν "πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής".

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο, καθώς και σειρά περικοπών σε επιδόματα. Επιπλέον, προχωρά το μέτρο της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, ενώ αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.

Στο τραπέζι βρίσκονται, επίσης, οι μετατάξεις προϊόντων από το 13% του ΦΠΑ στο 23%, η φορολόγηση των αυθαιρέτων και ο έξτρα φόρος στον καπνό. Τέλος, δεν αποκλείεται και η επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Το πακέτο των μέτρων θα διευρύνεται και θα εξειδικεύεται κατά τις προσεχείς 10 ημέρες.
Ο Γ. Παπανδρέου στην αρχική του εισήγηση τόνισε: "Πέρυσι αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της χώρας. Η μάχη συνεχίζεται. Το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία". Πρόσθεσε δε ότι "παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε τη χώρα. Δεν επιτρέπεται από κανένα πισωγύρισμα". "Έχουμε χρέος", τόνισε, "απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία".

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να παρείχε επί 2 ώρες ενημέρωση στους συναδέλφους του, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι πρέπει να υπάρχει λιγότερο κράτος. Παρά τις μικρές εντάσεις, τελικώς όλοι οι υπουργοί  φέρονται να συστρατεύθηκαν στη μάχη προκειμένου να περάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ανέφερε ότι η δημοσιονομική επάρκεια της χώρας μας φθάνει μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν