Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ: Για όσους θέλουν να γνωρίζουν πως οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση...

| Ετικέτες | Posted On Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

 ...σας παρουσιάζω το ενημερωτικό υπόμνημα που υποβλήθηκε το 2003 στο Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την προβολή του παγκοσμίως γνωστού αρχαιολογικού αυτού χώρου από πολλαπλές αυθαίρετες επεμβάσεις. Το υπόμνημα αυτό (μαζί με τον φάκελο με τα συνημμένα και το φωτογραφικό υλικό) κατατέθηκε προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, κ. Χ. Ζαχόπουλο ο οποίος και το αγνόησε. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που κατατέθηκε από τον αντιδήμαρχο Θεσπιών το 2006 έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 27 Μαίου 2011.(γράφει ο jk)

                                                                                                                                  

Σχετικές Αναρτήσεις :



5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ dk και πάλι τα συγχαρητήριά μου για την ευαισθησία που δείχνεις στην πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιών.
    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 9 Μούσες της Κοιλάδας των Μουσών, έργα κατά τον Παυσανία του γυιού του Πραξιτέλη, Κηφισοδότου, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τελικώς καταστράφηκαν.
    Έκτοτε η μορφές τους αποτέλεσαν πρόκληση για τους καλλιτέχνες όλων των εποχών με αποκορύφωμα την Αναγέννηση. Γιά όσους θα ήθελαν να τις ξαναδούν μέσα από τα μάτια των μεγάλων γλυπτών της Δύσης όπως εκτίθενται σήμερα στα Μουσεία της Ευρώπης σας υποβάλλω το ψηφιακό αρχείο μου:

    https://picasaweb.google.com/jketseas/HESIODSMUSES#

    (Σημείωση: πατώντας το τετραγωνίδιο "Παρουσίαση Διαφανειών" πάνω αριστερά στην οθόνη μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση ως slide-show. Ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής σας με το Ίντερνετ ίσως να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην εμφάνιση της κάθε είκόνας)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο site που παρουσιάζεις ανώνυμε με τα ωραία και διαφορετικά αγάλματα των Μουσών, καλό θα ήταν να γράφεις κάτω από την εικόνα από ποιο Μουσείο προέρχονται ή από ποια πόλη. Υποθέτω ότι θα έχεις ανάλογη συλλογή και για τον Έρωτα, καθώς και για τη Φρύνη του Πραξιτέλη. Αν έχεις θα είχε ενδιαφέρον να τα δούμε, μια που εκφράζουν βασικό μέρος του πολιτισμού των Θεσπιών, αλλά και τις Αλιάρτου πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 8:18
    Για την Φρύνη έχω αρχίσει μια εργασία αποκατάστασης της μορφής της σε τρισδιάστατο πρόγραμμα προσομοίωσης (το Desktop "Maya").
    To ψειφιακό αρχείο που χρησιμοποιώ συμπεριλαμβάνει εικόνες της μορφής που οι αρχαιολόγοι αποδίδουν την Φρύνη τού Πραξιτέλη. Είναι ένα αντίγραφο της Ρωμαικής περιόδου, αλλά "σήμα κατατεθέν" του εργαστήριου του Πραξιτέλη.
    Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η αποκατάσταση της μύτης της κεφαλής της 'Φρύνης', που δυστυχώς έγινε στόχος βανδαλισμού ήδη στην αρχαιότητα. Το φωτογραφικό αυτό αρχείο περιλαμβάνει πολλές και διάφορες κλασσικές μορφές και είναι χρήσιμο για τον προσδιοδρισμό της μορφής της Ελληνικής μύτης στην γλυπτική της κλασσικής περιόδου. Ζητώ συγνώμη αν λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω πάντοτε προσάψει το επεξηγηματικό υλικό που θα επιτρέπει στον αναγνώστη να ξέρει την προέλευση και ταύτιση του έργου:

    https://picasaweb.google.com/jketseas/THEGREEKNOSE_Praxiteles_PhryneForMaya_RefImages#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε του 10.11
    Αρκετά ενδιαφέρουσα η εργασία σου για τη μύτη της καλλονής των Θεσπιών. Υποθέτω ότι η ολοκλήρωση της δουλειά σου θα προκαλέσει την αρχαιολογική υπηρεσία και ακόμα ξένους ερευνητές. Σ’ ευχαριστώ για τη συλλογή των αρχαίων αγαλμάτων από τα διάφορα Μουσεία που προσφέρεις στο παραπάνω site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν