ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ- ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

| Ετικέτες , , , | Posted On Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων) και συνεργάτης του Institute of National Resources of Canada, θα παρουσιάσει την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 6:30μμ στο συνεδριακό κέντρο του δήμου τον ... καλά κρυμμένο θησαυρό των θαλασσών μας! 

Μία εκδήλωση-ομιλία με θέμα την "Οικονομική και γεωπολιτική σημασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Εμφαση στα κοιτάσματα της Κρήτης. Συμβολή τους στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης".

Δείτε στη συνέχεια ... ένα αποκαλυπτικό άρθρο του καθηγητή και ένα βίντεο...



Ο Αντώνης Φώσκολος απέκτησε το πτυχίο του από το ΑΠΘ το 1953. Την επόμενη χρονιά τοποθετήθηκε στον Οργανισμό Κωπαϊδας. Εγκαταστάθηκε στην Αλίαρτο, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες, βοήθησε τους αγρότες μας και γενικά αγάπησε τον τόπο ... Η σύζυγός του είναι από την Αλίαρτο.       


Η έλλειψη αργού πετρελαίου και η ανακάλυψη αποθεμάτων στην Ελλάδα.

Γράφει ο Αντώνης Φώσκολος*

Συγκεκριμένα, σήμερα, βάσει των στοιχείων της Energy Information Administration, US Department of Energy (EIA), η μέση ημερήσια πετρελαιοπαραγωγή την τελευταία τριετία, 2005 – 2007, έχει καθηλωθεί στα 85 εκατ. βαρέλια, ενώ η ημερήσια πετρελαιοεξαγωγή, που γίνεται από περίπου 20 χώρες του πλανήτη μας, μειώνεται, βάσει των στοιχείων της BP Statistical Review of World Energy 2008, σταδιακά από τα 46,3 εκατ. βαρέλια το 2005, στα 45,8 εκατ. βαρέλια το 2006 και στα 44,8 εκατ. βαρέλια το 2007.

Από αυτήν την ποσότητα, τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία αποσπούν, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αφήνοντας περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής για τα υπόλοιπα 170 κράτη.

Εκτιμάται, από τους γαιοεπιστήμονες, ότι η πετρελαιοπαραγωγή το 2020 θα μειωθεί από τα 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως που είναι σήμερα στα 70 εκατ. Βαρέλια, δεδομένου ότι από το 1981 έχουμε ένα άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατανάλωσης και ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας από το 2000 και μετά έχει φθάσει στην αναλογία 5:1. Ήτοι, ενώ ετησίως καταναλίσκονται 31 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, οι ανακαλυφθείσες ποσότητες δεν υπερβαίνουν τα 4 δισ. βαρέλια. Επιπροσθέτως, επειδή η πετρελαιοεξαγωγή από τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες μειώνεται και θα μειώνεται κατά περίπου 2,2%, διότι τόσο ο πληθυσμός όσο και το βιοτικό τους επίπεδο αυξάνονται, η διαθέσιμη στο εμπόριο παραγωγή αργού πετρελαίου θα μειωθεί το 2020 στα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αυτή η ποσότητα είναι τελείως ανεπαρκής όχι μόνο για να καλύψει τις τότε ανάγκες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας, που θα υποκαταστήσει τη Γερμανία ως την τέταρτη χώρα στη ζήτηση αργού πετρελαίου, όχι μόνο θα είναι ανεπαρκής για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα ανέρχονται σε 15,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου εκτός, εννοείται, των 20 πετρελαιοεξαγωγικών κρατών.

Ουσιαστικά, ενώ θα παράγονται ημερησίως 70 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, η ωφέλιμη ποσότητα που θα διακινείται στο εμπόριο θα είναι πολύ μικρή, περίπου 20 εκατομμύρια, γεγονός που θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ήδη βιώνουμε.

Τα ανωτέρω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν άμεσα στην εξέταση των πετρελαιοπιθανών περιοχών της Ελλάδας, όπως αυτές έχουν ήδη προσδιοριστεί από τους έλληνες γεωεπιστήμονες της ΔΕΠ-ΕΚΥ και των ελληνικών πανεπιστημίων, ιδιαίτερα από το γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου των Πατρών και του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι έλληνες γεωεπιστήμονες με βάση τις ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν κάνει, τα γεωφυσικά στοιχεία και τις γεωχημικές αναλύσεις έχουν εκτιμήσει ότι στο μεν Ανατολικό Αιγαίο υπάρχουν απολήψιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπερβαίνουν τα 750 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τον χώρο δυτικά της Κέρκυρας θα πρέπει να υπάρχουν αποθέματα που υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Η επιβεβαίωση και η επακόλουθη ταυτόχρονη εκμετάλλευση μπορεί να αποδώσει μια ημερήσια παραγωγή της τάξης των 250 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, που θα καλύψουν τα 2/3 των ελληνικών αναγκών για 30-35 χρόνια. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να ερευνηθούν και να εντοπιστούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν όχι μόνο στους ταμιευτήρες αλλά και σε ψαμμίτες με μικρό πορώδες (tight sands) και σε βιτουμενιούχους αργιλικούς σχιστόλιθους (shale gas), δεδομένου ότι υπάρχει τεχνολογία απόληψής των, που οδήγησε σε μία παγκόσμια υπερπαραγωγή φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να πέσουν αισθητά οι τιμές του φυσικού αερίου.
Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, θα πρέπει να υπάρχουν και αμμόπισσες (Tar Sands), διότι τέτοια κοιτάσματα απαντώνται στην Αλβανία.

Τέλος, θα πρέπει να ερευνηθεί και η ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων υδριτών (στερεοποιημένου μεθανίου), που απαντάται στο σημείο επαφής των γεωλογικών πλακών, όπως αυτή που υπάρχει μεταξύ της καταβυθιζόμενης, κάτω από τον ελλαδικό χώρο, αφρικανικής πλάκας. Στα σημεία επαφής δημιουργούνται οι υδρίτες. Το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης ανακάλυψαν την ύπαρξη υδριτών νοτίως της Ρόδου. Αυτά τα κοιτάσματα ( Gas Hydrate Mounts) μπορεί να επεκτείνονται μέχρι και τη Λευκάδα. Αυτές οι εξελίξεις στην έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα βοηθήσουν διττά την οικονομία διότι αφενός θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αφετέρου θα μειώσουν σημαντικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Ο ενεργειακός ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος, ιδιαίτερα αν συμπεριλάβουμε τα στερεά καύσιμα, το ανεκμετάλλευτο υδάτινο δυναμικό (είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Νορβηγία σε συνολικό μήκος ποταμών και όγκο υδάτων, που το μεγαλύτερο μέρος τους χύνεται στη θάλασσα) και τη γεωθερμική ενέργεια. Υπάρχουν πάνω από 100 γνωστά γεωθερμικά πεδία, σύμφωνα με μελέτες ΙΓΜΕ, που είναι τελείως ανεκμετάλλευτα.

*Ο Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης µε έδρα τη Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά (Ινστιτούτο της Ιζηµατογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου) στο Κάλγκαρι, ομότιμος καθηγητής, τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Κρήτη.
makthes.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν