Ημερίδα της «ΑΝΑΣΑΣ» στο Δήμο Θερμαϊκού για τη νευρική ανορεξία (βίντεο)

| Ετικέτες | Posted On Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

του  Γιώργου Νικολαΐδη 

Μας είναι γνωστός ο όρος «νευρική ανορεξία» (anorexia nervosa). Είναι μια από τις «μοντέρνες» ασθένειες και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες (κορίτσια και νεαρές κοπέλες σε όλο τον κόσμο)-όπως πολλοί  πιστεύουν-αλλά και άνδρες.
Όλοι θα’ χουμε δει (στην τηλεόραση ή σε έντυπα) κάποια σκελετωμένα σώματα και μας δημιουργήθηκαν απορίες. Είναι δυνατόν κάποιος/κάποια να φτάσει, ηθελημένα, σ’ αυτό το σημείο;

«Μπρος στα κάλλη(;) τι είν’ ο πόνος» θα πει κάποια ωραιοπαθής και φιλόδοξη. Ωστόσο, η νευρική ανορεξία δεν είναι μόνο μορφή διατροφικής διαταραχής...


Όποια (όποιος) πάσχει απ’ την παραπάνω ασθένεια υποφέρει από έντονο φόβο μιας πιθανής αύξησης του βάρους. Κορίτσια που πάσχουν από νευρική ανορεξία, παρουσιάζουν μία συστηματική άρνηση στην λήψη φαγητού.

Αποτέλεσμα;

Η  συνεχής απώλεια βάρους, μέχρι να ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια αδυνατίσματος. Από ‘κει και πέρα, το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ είναι δεδομένο και αντιμετώπισή του είναι προληπτικού χαρακτήρα.

Μερικά συμπτώματα της ασθένειας είναι η διακοπή της  εμμήνου ρύσης, η ξηρότητα του δέρματος και δύσχρωμα νύχια που αδυνατίζουν και ραγίζουν, τριχόπτωση, δυσκοιλιότητα κ.ά., καθώς και ψυχικές συνέπειες, όπως κατάθλιψη, απομόνωση, στα επόμενα στάδια κλπ. 

Η  «ΑΝΑΣΑ»  είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

 Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ζέτας Δούκα (που έχει βιώσει την ασθένεια), με μιαν εξειδικευμένη ομάδας επιστημόνων.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφύπνισης του κοινού για την ύπαρξη και τις διαστάσεις του προβλήματος, σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων καθώς και άλλοι φορείς του Δήμου Θερμαϊκού διοργάνωσαν, το περασμένο Σάββατο, στο «Κάππα» της Περαίας,  ημερίδα για την νευρική ανορεξία.

Ζέτα Δούκα: Νευρική ανορεξία; Πάρε... ΑΝΑΣΑ!

Η νευρική ανορεξία είναι μια θανάσιμη διαταραχή με 20% ποσοστό θνησιμότητας και συνεχή αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια. Η Ζέτα Δούκα, η Πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ, της πρώτης ΜΚΟ που ασχολείται με το πρόβλημα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Ψυχαναγκαστική Πολυφαγία), μας μιλάει, μας εξηγεί και μας προτρέπει.

Συνέντευξη στην Μαρίνα Καρπόζηλου

 



Αν πιστεύω πως κάποια φίλη μου πάσχει από νευρική ανορεξία, τι μπορώ να κάνω;

Να της πεις να πάρει ΑΝΑΣΑ… 2109212345! Το Κέντρο Ημέρας της ΑΝΑΣΑ υποδέχεται τους ασθενείς από την αρχή με πολύ ζεστό και ουσιαστικό τρόπο κάνοντάς τους να νοιώθουν ότι η περίπτωσή τους θα προσεγγιστεί στην ολότητά της τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά με σεβασμό στην ατομικότητα του κάθε ανθρώπου. Αφετηρία είναι ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ο ασθενής απαντά και στη συνέχεια αξιολογείται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, διατροφολόγο, εργασιοθεραπευτή, γενικό γιατρό. Μετά τη γνωμάτευση ξεκινούν οι συνεδρίες για την θεραπεία. Τελευταία έχουμε εντάξει και τη δραματοθεραπεία καθώς το θέατρο έχει αποδεδειγμένα σημαντική συμβολή στη θεραπεία ψυχογενών ασθενειών. Για τα παιδιά και τους εφήβους το Κέντρο Ημέρας διαθέτει και παιδοψυχίατρους. Στην περίπτωση ανήλικων είναι απαραίτητη η προσέγγιση να γίνει από τον ενήλικο κηδεμόνα.

Αν όλοι μου λένε πως θεωρούν ότι πάσχω από νευρική ανορεξία αλλά εγώ απλά πιστεύω πως κάνω δίαιτα, πως μπορώ να καταλάβω ότι έχουν δίκαιο ή άδικο;

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς αρνούνται ότι πάσχουν από τη νόσο, διαλέγουν συνειδητά να λένε ψέματα πρώτα από όλους στον εαυτό τους.


Με τη δημιουργία της ΑΝΑΣΑ φαντάζομαι πως μιλάς με πολύ κόσμο σχετικά με τη νευρική ανορεξία. Θεωρείς πως υπάρχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις ή κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο;

Η νευρική ανορεξία και όλες οι διατροφικές διαταραχές είναι στην πραγματικότητα σοβαρές και σύνθετες ψυχογενείς ασθένειες. Ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Θεωρούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια απώλειας βάρους που στην πορεία απλά χάνεται ο έλεγχος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε η ιατρική κοινότητα αναγνώριζε το πρόβλημα και η βασική θεραπεία που έδινε και δυστυχώς ακόμα συμβαίνει σε πιο περιορισμένο βαθμό, είναι η χορήγηση ορμονών για να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα κάποιες από τις λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι η περίοδος στις έφηβες και τις γυναίκες που είναι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Στην προσπάθειά του ο οργανισμός να αντέξει την «επίθεση» που δέχεται αρχίζει «να κατεβάζει διακόπτες» για να εξοικονομήσει ενέργεια και να αντιμετωπίσει την απώλεια που βιώνει από την έλλειψη τροφής. Σε καμμία περίπτωση οι ασθένειες των διατροφικών διαταραχών δεν ξεκινούν από μια επιθυμία αλλαγής της εμφάνισης για αισθητικούς λόγους. Γι’αυτό και τα άτομα που πάσχουν ακόμα κι όταν φτάσουν σε χαμηλό βάρος, αν υποθέσουμε ότι το πρότυπό τους είναι οι αναλογίες των μοντέλων που προβάλλουν τα ΜΜΕ, δεν σταματούν και συνεχίζουν μέχρι του σημείου της εξάντλησης και πολλές φορές μέχρι το θάνατο. Η ΑΝΑΣΑ εκτός από το Κέντρο Ημέρας που παρέχει δωρεάν διάγνωση και θεραπεία, πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικούς, και φορείς που παίρνουν την πρωτοβουλία να μας καλέσουν για ημερίδες ευαισθητοποίησης ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση θεραπείας.


Αν περάσεις από την νευρική ανορεξία θα μπορέσεις ποτέ να την αφήσεις τελείως πίσω σου;


Νομίζω καμμία εμπειρία δεν αφήνουμε τελείως πίσω μας. Όλα μας συνοδεύουν και συνιστούν την υπόστασή μας. Πόσο μάλλον μια ακραία εμπειρία όπως αυτή της νευρικής ανορεξίας που εκτός από την ψυχή μας αφήνει σημάδια και στο σώμα μας που δεν είναι πάντα απολύτως αναστρέψιμα όπως η οστεοπενία σε εφηβική ηλικία ή η αναιμία, η απώλεια δοντιών…. Είναι κάποια σημάδια που μετά τη θεραπεία δεν έχουν ένταση αλλά υπάρχουν μέσα μας και στη συνέχεια της πορείας της ζωής μας έρχονται στιγμές που μας προκαλούν να αναρωτηθούμε για τους λόγους βάλαμε το εαυτό μας σε μια τέτοια μοναχική καταστροφική περιπέτεια.

Τι να περιμένουμε (όσοι θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη) στην εκδήλωση της Παρασκευής;

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο CLUB ALL DAY THEA ετοιμάζουμε μια μουσική βραδιά υπέρ της ΑΝΑΣΑ με πολύ κέφι και αγάπη για όλους όσους έρθετε να στηρίξετε τους σκοπούς της! Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Κωνσταντίνο Καζάκο και την μπάντα του, τον Αντώνη Μιτζέλο, την Πένυ Σκάρου που δίνουν πνοή στην βραδιά της ΑΝΑΣΑ!
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίων & Λυκείων Δήμου Θερμαϊκού & του Αθλητικού Συλλόγου ΠΕΡΣΕΑΣ που στήριξαν την αποστολή της ΑΝΑΣΑ και χάρη στην πρωτοβουλία τους και την προσωπική δουλειά που έκανε ο καθένας τους η ΑΝΑΣΑ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει στις 19 Μαρτίου στις 17:30 στο αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ ((Περαία) ενημερωτική ημερίδα και ανοιχτό διάλογο για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Σας περιμένουμε!


Info: Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη. Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίων & Λυκείων Δήμου Θερμαϊκού και του Αθλητικού Συλλόγου ΠΕΡΣΕΑΣ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου και ώρα 17.30, στο Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ (Περαία Θεσσαλονίκης) ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.
Στην Ημερίδα  απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Ζέτα Δούκα, Ηθοποιός, Πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ. Ακολούθησε ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τις διαστάσεις του προβλήματος από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Ημερίδα της «ΑΝΑΣΑΣ» στο Δήμο Θερμαϊκού για τη νευρική ανορεξία (βίντεο)

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν