Επιθέσεις δυνάμεων Καντάφι σε πολλές πόλεις

| Ετικέτες | Posted On Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

image.ashx Επιθέσεις σε Ζαουίγια, Μπεν Ζάουαντ, Μισράτα και Ρας Λανούφ, εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι, ενώ ο Λίβυος ηγέτης παραχώρησε άλλη μία συνέντευξη σε γαλλική εφημερίδα, με την οποία κατηγορεί τη Δύση ότι τον άφησε μόνο του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός ισλαμικού ιερού πολέμου.

Παράλληλα, ζητεί να σταλεί στη Λιβύη επιτροπή που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ερευνήσει για τα περιουσιακά του στοιχεία...
Τομπρούκ και Ρας Λανούφ παραμένουν στα χέρια των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν Μισράτα και Ζαουίγια.

Οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι από τις μάχες σε πόλεις της ανατολικής Λιβύης κατά το τρέχον 24ωρο «τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Η δημόσια τηλεόραση κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως «ασπίδες» σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες πόλεων.

Ο ΟΗΕ ζήτησε να καταστεί άμεσα δυνατόν «να φθάσει η ιατρική βοήθεια προς τα θύματα των βομβαρδισμών στην Μισράτα, που είτε είναι βαρειά τραυματισμένα είτε, εάν δεν μπορέσουν να δεχθούν τη βοήθεια αυτήν, θα πεθάνουν».

Στο μεταξύ, η λιβυκή κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές βασικών αγαθών και στους φόρους παραγωγής και κατανάλωσης. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η απόφαση ελήφθη «με την ευκαιρία της μεγάλης νίκης εναντίον των τρομοκρατικών συμμοριών».

Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συστάθηκε από τους αντικαθεστωτικούς, περιμένει ότι σύντομα θα τύχει επίσημης αναγνώρισης από κάποιες χώρες. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι στηρίζει τους στόχους του.

Μέλος του Συμβουλίου είπε ότι οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη διαθέτουν αποθέματα τροφίμων για τρεις ως τέσσερις μήνες. 
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κάιρο, δήλωσε ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις». «Αν υποθέσουμε ότι οι συγκρούσεις γίνονται περισσότερο αιματηρές, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να δράσουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεχτήκαμε το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για μας, μια τέτοια επέμβαση (η εφαρμογή ζώνης εναέριου αποκλεισμού) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εντολή των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης». «Ο συνταγματάρχης Καντάφι και το καθεστώς του έχουν χάσει το κύρος τους και πρέπει να φύγουν», κατέληξε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ζήτησε την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, καθώς και την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους Αμερικανούς να μην αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Λιβύης και να τις αφήσουν στους Ευρωπαίους, επειδή υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. 

Στο μεταξύ, ένα δημοσίευμα των Sunday Times προκάλεσε αναταράξεις. Εγραψε ότι οι αντικαθεστωτικοί αιχμαλώτισαν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώρας έπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν σε επαφή και να συνδράμουν τους εξεγερμένους.

Πηγή προσκείμενη στο κίνημα της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη έχουν αιχμαλωτίσει μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων, αλλά τους φέρονται καλά και πως η υπόθεση αυτή θα επιλυθεί σύντομα. «Δεν μπορούσαν να ξέρουν αν ήταν φίλοι ή εχθροί», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα από την κινητοποίηση του Λονδίνου, τα μέλη της SAS αναχώρησαν από τη Λιβύη μαζί με αντιπροσωπεία διπλωματών. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι οι «εναπομείναντες Βρετανοί διπλωμάτες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, εγκατέλειψαν ήδη τη βορειοαφρικανική χώρα».

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Επιθέσεις δυνάμεων Καντάφι σε πολλές πόλεις

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν