ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: "ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ", "Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ" ... (ΒΙΝΤΕΟ)

| Ετικέτες , , | Posted On Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία του καθηγητή και συγγραφέα Βασίλη Μαρκεζίνη με αφορμή το βιβλίο του "Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα"
 
Η θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη και συγκροτημένη αλλαγή ή την αλλαγή θα φέρει το πεζοδρόμιο, υπογράμμισε ο καθηγητής και συγγραφέας Βασίλης Μαρκεζίνης μιλώντας σήμερα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή το βιβλίο του "Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα"...

Ο κ. Μαρκεζίνης δεν αναφέρθηκε μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά έθιξε και τα φλέγοντα ζητήματα της εσωτερικής ελληνικής κατάστασης της οικονομίας. Ετάχθη εναντίον βιαστικών λύσεων στο Αιγαίο ενώ επέκρινε τον παραπλανητικό ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης ΑΟΖ και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.

Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο.

Ο κ. Μαρκεζίνης υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Υποστήριξε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ο κ. Μαρκεζίνης αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.

Αφού είπε ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση και δεν θέλει να έχει σχέση με την πολιτική μετέφερε στο ακροατήριό του εκτιμήσεις ξένων κύκλων σύμφωνα με τους οποίους η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά. Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας ανέφερε ο συγγραφέας στα αλληλένδετα οικονομικά, εθνικά και ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 
Καλός φίλος που ήταν καλεσμένος και παρακολούθησε την ομιλία του sir Βασίλη Μαρκεζίνη, μου έγραψε τα ακόλουθα:
Καλημέρα Σπύρο,
πολύ χρήσιμα αυτά που λες και, αληθινά, πολύ ενδιαφέρουσα η διάλεξη του Β। Μαρκεζίνη στην αίθουσα του ξενοδοχείου! Αν είχες έρθει, όμως, ασφαλώς και θα είχες προσέξει τρία σημεία ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μου: 
1). Για πρώτη φορά, σε ένα ακροατήριο σαν εκείνο της Μεγάλης Βρεττανίας (εννοώ το ξενοδοχείο...), κάποιος προσπαθησε να αποκαλύψει τόσο αποτελεσματικά τον εθνομηδενιστικό και νεο-οθωμανικό, φαναριότικο, ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ . 
2). Ο καθηγητής Μαρκεζίνης εξήγησε στο ακροατήριό του ότι, πολύ φοβάται πως, αν δεν αναλάβει το ίδιο να προσφέρει μια υγιή κυβέρνηση στη χώρα μας, τότε αυτό το έργο θα το αναλάβει, ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ, ο λαός, το "πεζοδρόμιο", και αυτό, κατά τη γνώμη του, θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Όμως, δεν εξήγησε για ποιον θα είναι επικίνδυνο... Για μένα, αυτή η τελευταία σύσταση, δεν ξέρω,,, γιατί, αλλά μου θύμισε τα ΙΟΥΛΙΑΝΑ του 1965 και όσα ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένης και της μεταπολίτευσης. 
3). Σημαντικό, επίσης, ήταν κι ένα άλλο στοιχείο: Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και μαθητές μεγάλων τάξεων μερικών καλών, ιδιωτικών λυκείων, οι οποίοι είχαν έρθει οργανωμένα και τους είχαν κρατημένες θέσεις μπροστά μπροστά. Από τα καλά αυτά σχολεία απουσίαζε το αμερικάνικο κολέγιο... 
Το δικό μου σχόλιο: α) αφού η κυβέρνηση καταργεί το μάθημα της ιστορίας, η εθνική αστική τάξη παίρνει τα πράγματα στα χέρια της...και μορφώνει τα τέκνα της εξωσχολικώς. β) Ο θεσμός, που θα αναλάβει να προσφέρει στη χώρα την υγιή κυβέρνηση, χρειάζεται οπωσδήποτε και τη δική του νεολαία για να αντιμέτωπίσει την ανεπάρκεια στελεχών...

Άραγε με το βιβλίο του Β।Μαρκεζίνη , η Ελλάδα απαντά στην πολιτική Νταβούτογλου;

Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Μία Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα»


Μαρκεζίνης: Η Ελλάδα της κρίσης: Το παρόν και το μέλλον
Συνέντευξη στο MEGA




koutroulis-spyros.blogspot.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

  1. Ο κος Μαρκεζίνης είναι μοναδικός, έπρεπε να βρίσκεται στα έδρανα της βουλής..Ένας ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Έλληνας, φωτεινό παράδειγμα, άξιος θαυμασμού και μίμησης..Γιατί δε ζητάνε την πολύτιμη συμβολή του; Πόσο θέλω να τον συναντήσω..Να είναι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν