ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΠΕΠΠΑΣ : ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΡΗ
| Ετικέτες Αλιαρτινά, Άνθρωποι του τόπου μας, Βιβλίο-Παρουσίαση, dk | Posted On Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Ο Ιωάννης Πέππας γεννήθηκε το 1952 στην Άσκρη Θηβών. Το 1970 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου απεφοίτησε το 1974 και ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Σταδιοδρόμησε στο Στρατό μέχρι το 2005 που αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ). Έχει συγγράψει δύο βιβλία που ασχολούνται με την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Άσκρης Βοιωτίας: "3.650 χρόνια στην Κοιλάδα των Μουσών" και "Άσκρη Πολυστάφυλος". Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.
Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία του Ι. Πέππα στη συνέχεια της ανάρτησης
Το βιβλίο πραγματεύεται την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην Κοιλάδα των Μουσών από το έτος 1650 π.Χ. μέχρι σήμερα. Οι Αλωάδες, τρισέγγονοι του Έλληνα, έκτισαν την Άσκρη και έφεραν τη λατρεία των Μουσών στην πανέμορφη ομώνυμη Κοιλάδα. Ο Ασκραίος Ησίοδος κάτω από την έμπνευση των Μουσών δημιουργεί τα αθάνατα έργα του. Στον ίδιο χώρο, τον Κερησσό δίνεται η πρώτη μεγάλη μάχη των Ελλήνων που κρατά την Ελλάδα ελεύθερη. Ασκρηνός είναι ο μεγάλος μηχανικός Κτησίβιος που μεταναστεύει στην Αλεξάνδρεια. Στα χρόνια του Βυζαντίου η Άσκρη φιλοξενεί Ορθόδοξο Επισκοπείο. Επί τουρκοκρατίας ο πληθυσμός δεν δέχθηκε ξένες επιμειξίες. Το φρόνημά του παρέμεινε ελληνικό. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις διαδοχικές πτώσεις και ανακάμψεις της ζωής στην Κοιλάδα των Μουσών σε στενή σχέση με την ίδια την Ελλάδα. Και εδώ οι κάτοικοι προσδιόριζαν από μόνοι τη μοίρα τους και φυσικά την ιστορική τους τύχη. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα κοπιώδους και επισταμένης έρευνας.
Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης
Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ
Πριν δυο χρόνια περίπου είχα την χαρά και την τιμή να χαιρετίσω και να προλογίσω την μελέτη του αγαπητού μου συμπατριώτη, κ. Ιωάννη Πέππα, Υποστρατήγου ε.α. "3.650 χρόνια στην Κοιλάδα των Μουσών". Στην μελέτη αυτή θα βρει ο αναγνώστης την ανθρώπινη παρουσία στην Κοιλάδα των Μουσών από το 1650 π.Χ. μέχρι σήμερα. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ενιαίος και αδιάσπαστος στις τρείς κυριότερες φάσεις του: την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο και την Νέα Ελλάδα. Ξεκινώντας από αυτή την διαπίστωση ο συγγραφέας θέλησε με το νέο του πόνημα, "Άσκρη πολυστάφυλος" να μας επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτή με το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, την Άσκρη, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα μέσα από τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα τον αρχαιοελληνικό και βυζαντινό μας πολιτισμό, όπως αυτός γεννήθηκε και ανδρώθηκε στον ευλογημένο αυτόν τόπο της ποιητικής έμπνευσης κάτω από την ιδιαίτερη εύνοια και προστασία των Μουσών που συμμετείχαν στο δημιουργικό έργο του Δία.
Ο κάθε ασκραίος απανταχού της γης θα πρέπει να αισθάνεται ευγνωμοσύνη προς τον συγγραφέα, που μπόρεσε με τόση απλότητα και εμβρίθεια να διασώσει από την λήθη τους θησαυρούς του λαϊκού μας πολιτισμού, κεντρίζοντας συγχρόνως και το ενδιαφέρον για παρόμοιες μελέτες.
Ευάγγελος Κωνσταντίνου
καθηγητής του Πανεπιστημίου του Würzburg
Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών
Ο Γιάννης Πέππας είναι εκλεκτό τέκνο της Άσκρης και μετά την ενο-ποίηση του δήμου Θεσπιών με τον δή-μο Αλιάρτου είναι και όλου του δή-μου Αλιάρτου. Η πολύχρονη κοπιαστι-κή του έρευνα και το γράψιμο των δύο εξαιρετικών βιβλίων του, θα αποτελεί, πέρα από καύχημα των συμ-πατριωτών μας, και βάση για τους νέους πνευματικούς ανθρώπους και ειδικώτερα τους καταγόμενους από την αλιάρτια χώρα (πλέον), για νέα πνευματικά επιτεύγματα. Τις προ-σωπικές μου ευχαριστείες και τα συγχαρητήρια στον συγγραφέα και ελπίζω να είναι γερός και να μας δώσει και άλλα ανάλογα πνευματικά πονήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνδρέας Βαρελάς