ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ: "ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ , ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"

| Ετικέτες , , | Posted On Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Φορτισμένη συναισθηματικά, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Παλαιά Βουλή η πανηγυρική συνεδρίαση του 2ου διεθνούς συνεδρίου «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική». Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους -για πρώτη φορά- εκπρόσωποι από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο...Νομάρχης Αθηνών και συν-διοργανωτής του συνεδρίου κ. Ι. Σγουρός, ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνης, ενώ την πανηγυρική ομιλία έκανε μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού, ο τέως πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Βάσος Λυσσαρίδης...

Εγκαινιάζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αντώνης Παυλίδης διευκρίνισε ότι στο συνέδριο «το θέμα των Γενοκτονιών τίθεται στην ουσιαστική, ανθρώπινη διάσταση, με απώτερο στόχο την ευρεία ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μεγάλη σημασία της αναγνώρισής τους». Συγχρόνως «προτείνεται στην Τουρκία να συμφιλιωθεί, χωρίς μνησικακία, στην ιστορική πραγματικότητα, ώστε να διαμορφωθεί ένα πραγματικά νέο τοπίο στις σχέσεις των λαών της περιοχής. …Η τεράστια σημασία του αγώνα για τη διεθνοποίηση και αποκατάσταση μιας γενοκτονίας, πόσο μάλλον τριών, έχει ως κύριο στόχο την αποτροπή επόμενων γενοκτονιών» σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Ευάγγελος Τσίρκας δημοσιοποίησε το ξεκίνημα του αγώνα της Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού εκεί που σήμερα βρίσκονται τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, «εκεί που έζησε επί δεκαετίες ο πεινασμένος Ελληνισμός που ήρθε από τη Σμύρνη». Σημείωσε ότι ο σφαγιασμός, εκτοπισμός και αφανισμός περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων της Μ. Ασίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη γενοκτονία και ο αγώνας για την αναγνώρισή της δεν έχει ως στόχο «τον κακό γείτονα Τουρκία που μας έσφαξε, αλλά διότι το έγκλημα είναι μεγάλο». Εξέφρασε τον προβληματισμό του διότι επί δεκαετίες «ο πολιτικός κόσμος φοβόταν να μιλήσει για πρόσφυγες. Μιλούσε για μετανάστες» και στηλίτευσε την έλλειψη ομόνοιας μεταξύ των προσφύγων, τονίζοντας ότι υπάρχουν πάνω από 700 προσφυγικά σωματεία στη χώρα.

Για «ένα Άουσβιτς εν ροή» που εξελίχθηκε εκείνα τα χρόνια μίλησε ο κ. Σγουρός στη σύντομη παρέμβασή του, ενώ ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι «οι απάνθρωπες καταδιώξεις λαών και ανθρώπων» συνεχίζονται. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου διότι «αυτή η χώρα, της οποίας σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι προσφυγικής καταγωγής, χρειάσθηκε 80 χρόνια για να διακηρύξει την αυτονόητη αλήθεια της γενοκτονίας» και άσκησε εντονότατη κριτική στον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου.

Συγκλονιστική η πανηγυρική ομιλία του «Γιατρού» κ. Β. Λυσσαρίδη ξεσήκωσε μακρά χειροκροτήματα και ενθουσιασμό. Σε μια λυρική ομιλία, βαθειά ιστορική, πολιτική και λογοτεχνική ο «Γιατρός» συνέδεσε το νήμα από τη Σαμσούντα μέχρι την Κυρήνεια, το κοινό αίσθημα πόνου, οργής και εμμονής για τη δικαίωση. Όπως είπε «το θέμα της γενοκτονίας είναι θέμα κάθε ανθρώπου που έχει αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. …Η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή και η απάθεια οδηγεί στη συνέχιση».

Ανέλυσε γιατί η νέο-οθωμανική πολιτική της νεότευκτης τότε Τουρκίας «αφομοίωση ή αφανισμός» συνεχίζεται και σήμερα με τον κ. Νταβούτογλου να αιτεί την κηδεμονία της περιοχής. Όπως μάλιστα γράφει ο τελευταίος στο βιβλίο του -σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης- «η Τουρκία θα πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο νησί, διότι από την Κύπρο εξαρτάται η ανάδειξή της σε παγκόσμια περιφερειακή δύναμη».

«Θέλουμε φιλία με τους λαούς» συνέχισε ο κ. Λυσσαρίδης. «Όμως φιλία σημαίνει σεβασμός στη δίκαιη συμβίωση. Ο Νταβούτογλου επιθυμεί κηδεμονία στη Θράκη και τα Βαλκάνια, επιδιώκει «αλεξανδρετοποίηση» (σ.σ. ό,τι έγινε με την Αλεξανδρέττα) της Κύπρου, αρνείται την αναγνώριση των γενοκτονιών και θεωρεί τα θύματα υπεύθυνα για ό,τι τους συνέβη».

Στηλίτευσε τη στάση των δυτικών δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία που έχει βρει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για την πολιτική «απολιτικοποίησης και απο-εθνοποίησης της παγκοσμιοποίησης και των παραρτημάτων της».

Και κατέληξε: «Αν εθνικισμός σημαίνει να διαφυλάττεις την εθνότητά σου και να σέβεσαι των γειτόνων, δηλώνω αδιόρθωτα εθνικιστής. …Μου είπαν: Γιατί αγωνίζεσαι στα 90 σου χρόνια, αφού έχει χαθεί η μάχη; Τους είπα: Διότι αν δεν αγωνίζομαι δεν θα υπάρξει άλλη μάχη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ: "ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ , ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν