"ΒΟΥΤΙΑ" ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
| Ετικέτες Ελλαδικά, Κρίση-Παγκόσμια Διακυβέρνηση, dk | Posted On Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
Ανησυχητική «βουτιά» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν για το 2010 τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκθεση που συνέταξαν για την Ελλάδα τον Μάιο, ενόψει της έγκρισης του διεθνούς δανείου διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύεται στην 34η σελίδα της έκθεσης, το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειωθούν σε πρωτοφανές ποσοστό (-7,8%) και ...
Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύεται στην 34η σελίδα της έκθεσης, το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειωθούν σε πρωτοφανές ποσοστό (-7,8%) και ...
...να υποχωρήσουν από τα 250 δις. ευρώ στα τέλη του 2009, στα 230,6 δις. ευρώ. Δηλαδή, προβλέπεται μια εκροή καταθέσεων ύψους 19,4 δις. ευρώ, αρκετή για να δημιουργήσει συνθήκες «συναγερμού» στο τραπεζικό σύστημα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει «ξεχειλώσει» πέρα από κάθε προηγούμενο όριο τον ισολογισμό της για να προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Αύγουστο του 2008, πριν καταρρεύσει η Lehman, η ΤτΕ είχε ισολογισμό που δεν ξεπερνούσε τα 44,5 δις. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2010 είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 128 δις. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του δανεισμού 89,4 δις. ευρώ στις τράπεζες.
Το Δημόσιο έχει επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά για τη στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010. Ενώ ήδη έχουν εξαντληθεί τα 28 δις. ευρώ του πρώτου «πακέτου», η κυβέρνηση θα προσφέρει εγγυήσεις για δανεισμό άλλων 15 δις. ευρώ στις τράπεζες, ενώ όσες αντιμετωπίσουν προβλήματα φερεγγυότητας και κινδυνεύσουν να σταματήσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την ΕΚΤ θα ενισχυθούν μέχρι και με 10 δις. ευρώ από το υπό ίδρυση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Συνολικά, από το ξέσπασμα της κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, οι συνολικές «παροχές» από το Δημόσιο στις τράπεζες θα φθάσουν, αν συνυπολογισθούν τα πρόσθετα 25 δις. ευρώ εγγυήσεων και κεφαλαίων, στα 53 δις. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 22% του ΑΕΠ!
banksnews.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.