ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΩΣΑΪΚΑΤΖΗΣ

| Ετικέτες , , | Posted On Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Πετιμεζάς

Ο πετιμεζάς ήταν ο παραγωγός και πωλητής του πετιμεζιού.Το πετιμέζι είναι παράγωγο του μούστου. Για να κατασκευαστεί το πετιμέζι παίρνουμε μούστο και τον κόβουμε με στάχτη. Αυτό το κόψιμο γίνεται όταν βράσουμε το μούστο με τη στάχτη. Η δριμή που υπάρχει στη στάχτη ξεχωρίζει τα συνδετικά υλικά που έχει ο μούστος. Μετά από πολλά βρασίματα κατακάθεται η στάχτη και παίρνουμε τον μούστο-πετιμέζι. Γίνεται επί πλέον βράσιμο να φύγει το νερό και να μείνει πλέον μόνο το ζαχαρένιο πετιμέζι.

Με αυτό πολλά νοικοκυριά, την εποχή που δεν υπήρχε ζάχαρη, έλυναν το πρόβλημά τους.Το πρώτο προϊόν ήταν η μουσταλευριά. Εάν είναι πετυχημένη είναι περιζήτητη. Τα μουστοκούλουρα και αυτά είναι περιζήτητα. Εμείς βάζαμε πετιμέζι στο χυλό, στη φέτα το ψωμί και το τρώγαμε όπως τρώμε το μέλι. Οιπρακτικοί γιατροί έδιναν μείγματα ουζου, λαδιού, μούστου και άλλων προσμείξεων στους άρρωστους...

Σήμερα είναι σε δεύτερη μοίρα γιατί υπάρχει ζάχαρη σε φτηνή τιμή. Αμπέλια πολλά δεν υπάρχουν. Τα κρασιά βγαίνουν στους συνεταιρισμούς και στα εργοστάσια και έτσι οι νυκοκυρές δυσκολεύονται να το κατασκευάσουν. Δεν υπάρχει υπαίθριος χώρος για τα αστικά νοικοκυριά. Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μαγειτρικά σκεύη και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχει τούτο, δεν υπάρχει εκείνο, άρα τι έννοια έχει η ύπαρξη του πετιμεζά.

 Ο Μωσαϊκατζής

Το μωσαϊκό,όπως το λέει και η λέξη είναι κατασκεύασμα από ψηφίδες και συνδετικά υλικά. Τα μωσαϊκά είναι παλαιά εφεύρεση και υπήρχαν και στην Αρχαιότητα. Στα Ρωμαϊκά λουτρά υπήρχαν μωσαϊκά. Την μεγάλη τους όμως ανάπτυξη την πήραν στη Βυζαντινή εποχή που οι χριστιανοί ζωγράφιζαν με ψηφίδες. Εκαναν τέλεια σχέδια και φιγούρες. Οι ψηφίδες δεν ήσαν χρωματισμένες πέτρες αλλά φυσικές έχρωμες.Τις έκαναν κοματάκια διαφόρων μεγεθών που να μπορούν να χρησιμοποιούνται είτε ατόφια είτε με ελάχιστες επεμβάσεις. Ολα τα υλικά τα ανέβαζαν στα πατώματα είτε με παλάγκο, είτε με ζεμπίλια, είτε με τενεκέδες. Δουλειά δύσκολη και κουραστική.

Η τεχνική αυτή αργότερα γινόταν με μηχανήματα. Ετσι έπαψαν τα σχέδια και αφού υπήρχε το τσιμέντο για να ομορφήνει το επένδυαν με μωσαϊκό. Οι ψηφίδες μαζί με άσπρο, κόκκινο, η κανονικό τσιμέντο στρώνονταν στο πάτωμα και με το μηχάνημα χτυπιόντουσαν να πάρουν τη θέση τους στο πάτωμα ή στο έδαφος. Λειαίνονταν κατόπιν και έτσι καμάρωναν οι ιδιοκτήτες.

Σήμερα που βγήκαν τα εγχώρια ή εισαγόμενα πλακάκια, πλάκες Καρύστου και ντόπιες,τα μωσαϊκά πήγαν σε τρίτη ή τελευταία μοίρα. Δεν νομίζω κανείς τώρα να στρώνει το σπίτι του με μωσαϊκό.

Μωσαϊκά με βότσαλα και κοχύλια και πάντα με σχέδια κάνουν στις αυλές των σπιτιών και επαύλεων μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς. Αλλοι κάνουν ψάρια, χταπόδια, ελάφια, φίδια, πουλιά και ότι φαντασθεί το μυαλό του καλλιτέχνη μωσαϊκατζή. Ο μωσαϊκός ή μωσαϊκατζής με την παραδοσιακή έννοια τελείωσε και μάλλον για πάντα.

Αμα έπρεπε να τελειώσει ακόμη και με λάμπα δούλευε για να μη του ξεραθεί το κράμα. Ο βοηθός του όμως που δεν καταλάβαινε από τέποια φώναζε γκρινιάρικα.
Αφεντικό σήμερα θα φύγουμε ή αύριο!!!

Και το αφεντικό του έλεγε.Θα πείς τούτο το τραγουδάκι και θα τελειώσουμε.
Γύρισα πόλεις και χωριά
Είδα θεριά και φίδια
Ποτέ μου δεν συνάντησα
Ζεμπίλι με α...πίδια


laografos.pblogs.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΩΣΑΪΚΑΤΖΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν