ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ SPREADS ΚΑΙ ΤΩΝ CDS (CREDIT DEFAULT SWAPS)

| Ετικέτες , , , | Posted On Κυριακή 2 Μαΐου 2010

 Αναγνώστης

Η πραγματική οικονομία της Ελλάδας , δεν είχε σχέση με την εικονική ,την κερδοσκοπική οικονομία και τον εν γένη τζόγο που'χει προκύψει από το καπιταλιστικό σύστημα και το εικονικό του χρήμα.

Ζούμε μια περίοδο που επιβάλλονται στην πραγματική οικονομία όροι για την ύπαρξη και τζόγο του εικονικού χρήματος(και αρα τον υπερπλουτισμό των κεφαλαιούχων).

Σας παραθέτω μια μίνι ανάλυση φίλης οικονομολόγου μπας και ξεστραβωθούμε λίγο. Διότι η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει, και στην ουσία κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί γίνεται όλο αυτό το νταβατούρι...



[Η πολεμική ανταποκρίτρια μας ενημερώνει από το μέτωπο.]

Πίσω από την άνοδο των spreads (σαν μοχλός δηλαδή),βρίσκονται τα γνωστά μας πια CDS (Credit Default Swaps).Aυτά είναι συμβόλαια-ασφάλιστρα κινδύνου από χρεωκοπία. Δηλαδή κάποιος που αγοράζει π.χ. Ελλ.Ομόλογα αγοράζει και CDS , έτσι ώστε σε περίπτωση κινδύνου χρεωκοπίας και άρα πτώσης των ομολόγων να αποζημιωθεί από τα κέρδη των cds.

Γιατι όσο αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο ανεβαίνουν τα επιτόκια των CDS. Μέχρι εδώ καλά, αφού όλα φαίνονται λογικά.Μόνο που προσθέτοντας 2-3 ακόμη στοιχεία στο κοκτέιλ αρχίζει και θολώνει το τοπίο όσο ακριβώς χρειάζεται για να αρχίσει η κερδοσκοπία.

Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι ότι η αγορά των Ελληνικών CDS ελέγχεται απόλυτα κατά κύριο λόγο από τις τράπεζες δανειστές μας που είναι η DB, η Goldman Sachs , η J.P.Morgan και μερικές άλλες.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα CDS δεν διαπραγματεύονται στις ελεγχόμενες από νόμους και κανόνες αγορές αλλά σε εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες που είναι αδιαφανείς όσο χρειάζεται, για να διαμορφώνεται το παιχνίδι με όρους που να συμφέρουν τους μεγάλους παίκτες.

Και το παιχνίδι αρχίζει.
Τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ (πχ Financial Times, Der Spiegel κλπ), αρχίζουν τη φημολογία και το θόρυβο περί κινδύνων χρεωκοπίας, ενώ η όλη κουβέντα μεταφέρεται στις τηλεοράσεις όλης της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου, δηλ. των CDS. Επειδή μιλάμε για τζόγο και κερδοσκοπία, αμέσως σπεύδουν κι αγοράζουν CDS και αυτοί που δεν έχουν Ελλ.Ομόλογα μόνο και μόνο για να επωφεληθούν από την όλη ωραία "ατμόσφαιρα".

Φυσικά όσο αυξάνονται οι ενδιαφερομενοι να αγοράσουν Eλλ.CDS τόσο αυξάνεται και η τιμή τους. Μόνο που αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τις τιμές των Ελληνικών Ομολόγων(στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά), αφού η αύξηση των επιτοκίων των cds μεταφράζεται ως αβεβαιότητα και κινδυνος για την Ελληνική οικονομία και όχι σαν κερδοσκοπική κίνηση σε μια θολή αγορά όπως είναι στην πραγματικότητα.

Βάζοντας στο παιχνίδι και άλλες τακτικές όπως το short shelling το πράγμα αγριεύει πολύ, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για την ώρα.Έτσι στην ουσία κλείνοντας τον κύκλο "επιβεβαιώνεται" η αρχικά αστήριχτη φημολογία και ο φαύλος κύκλος αρχίζει από την αρχή.

Και λέω αστήριχτη όχι γιατί όλα είναι ρόδινα, αλλά γιατί τα κράτη δεν χρεωκοπούν όπως οι επιχειρήσεις(πόσο μάλλον εντός ΕΕ και Ευρώ), η τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι τώρα που άρχισε αυτό το τρελό κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα χρέη των κρατων, αφού μας τελείωσε περσι η κερδοσκοπία με το πετρέλαιο η τα προϊόντα, που έσωζε ως τότε τους τραπεζίτες από την κρίση στην οποία είχαν βυθιστεί παίζοντας με τις "τοξικές" επενδύσεις τους.

Κερδισμένοι βέβαια είναι οι δανειστές αφού το 3% που δάνειζαν έχει φτάσει στο 7%.Και πίσω από αυτό έρχεται το ΔΝΤ, τα μέτρα "στήριξης","εξυγίανσης", το κόψιμο μισθών κλπ, το στέγνωμα της αγοράς, η πτώση των εσόδων και του ΑΕΠ και τα προβλήματα γενικά στην πραγματική οικονομία. Με λιγότερα λόγια, η άλωση της ζωής μας, της κρατικής και ιδ.περιουσίας, και η απώλεια της Ανεξαρτησίας μας . Η αλλιώς η προσπάθεια να μετατραπεί το εικονικό χρήμα από την κερδοσκοπία, σε πραγματικές αξίες.
Τόσο απλά κι ωραία.

Ένα από τα πολλά που μπορείς να βρείς για την πραγματική κερδοσκοπία... μήπως λοιπόν, όλα αυτά που για τους πολλούς φαίνονται και είναι από παράλογα έως τραγικά... για κάποιους άλλους είναι το ζητούμενο?

Σχετικές Αναρτήσεις :



7 σχόλια:

  1. Αν δεν πήρες ακόμη είδηση την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, που είναι αποτέλεσμα της περασμένης καταστροφικής τριακονταετίας (ο νοών νοείτω), και νομίζεις ότι φταίνε μόνο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αλλοδαπή, τότε μάλλον η ανάλυση της φίλης σου επιβεβαιώνει αυτό που είναι γνωστό σε πολλούς: τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν παράγουν σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά φερέφωνα. Ο νοών νοείτω εις διπλούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συσχετισμος του πραγματικου χρεους με το τζογαρισμενο των τελευταιων μηνων , ειναι σχεδον απλησιαστο με το νου.

    δε λεω πως η οικονομια της ελλαδας ειναι γερη και ισχυρη. Αλλα η οικονομικη επιθεση που σημβαινει αυτον τον καιρο δεν εχει σχεση με την πραγματικη οικονομια και διαχειρηση του πλουτου. Μην τσιμπας και εσυ!!
    Η οικονομικη επιθεση Παταει πανω στα χρεη και απο εκει βρισκει διοδο στην πραγματικη οικονομια.

    (παρεπιμπτοντως εκτος ελλαδας σπουδασε)
    μαθε τι γινεται μωρε και συ... μην αναμασας οτι σερβιρουν στα μιντια...!
    ξεκολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 20% του ΑΕΠ κατά την κρίση. Αυτό σε συνδυασμό με τη διάρθρωση της οικονομίας και το ισοζύγιο συναλλαγών σημαίνει πολύ απλά ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Δεν έχω διαβάσει σοβαρό οικονομικό αναλυτή να γράφει αντίθετα, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω διαβάσει ό,τι βρήκα μπροστά μου για το θέμα αυτό, και οι μόνοι που ισχυρίζονται ότι φταίνε οι αγορές είναι τα μέλη της κυβέρνησης, τα (στην πλειοψηφία τους ελεγχόμενα από την κυβέρνηση) εγχώρια ΜΜΕ, και ορισμένοι που έχουν κάποιου είδους εξάρτηση με τα προηγούμενα...

    Ήδη «εκσυγχρονιστές» αρχίζουν και παραδέχονται ότι ουσιαστικά αυτοί φταίνε για την κατάσταση...

    Τα media ίσα-ίσα που σερβίρουν αυτά ακριβώς που ισχυρίζεται η φίλη σου, όμως:
    1. η συμπεριφορά των αγορών είναι δεδομένη. Δεν μπορείς, π.χ. να ισχυρίζεσαι ότι φταίει η βαρύτητα αν πηδήξεις από το μπαλκόνι και φας το κεφάλι σου...
    2. το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευτεί διαχρονικά με την ευθύνη συγκεκριμένων, όπως δηλώνουν τα στατιστικά στοιχεία. και της μερίδας των ψηφοφόρων που τους υποστήριξε και επωφελήθηκε από αυτό.
    3. τα διαρθρωτικά μέτρα είναι τέτοια ώστε αναιρούν ακριβώς αυτές τις «κατακτήσεις» συγκεκριμένης μερίδας του πολιτικού φάσματος. Επομένως, καθίσταται προφανές ότι αυτές οι «κατακτήσεις» ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση...
    4. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένους τομείς που συμβάλλουν στην οικονομία, οι οποίοι δεν έχουν μεταβληθεί πολύ εδώ και δεκαετίες. Οι δυνατότητές της είναι γνωστές και τα οικονομικά μεγέθη είναι γνωστά σε όλους. Η άθλια οικονομική κατάσταση είναι προφανές ότι δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία στους προηγούμενους διαχειριστές της εξουσίας (βλέπε τα άρθρα του Σημίτη και άλλων «εκσυγχρονιστών»). Αν έχεις στοιχειώδη αντίληψη του τι γράφουν αυτοί, φαίνεται ότι η ανάλυση της φίλης σου είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου.

    Καταλήγοντας, άλλο ένα μεγάλο κακό που προκαλεί η σύγχρονη Ελλάδα στους νέους ανθρώπους είναι η κομματικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά τέτοια κοντόφθαλμη ανάλυση από κοπέλα σπουδαγμένη στο εξωτερικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τω μεταξύ καλό είναι να θυμόμαστε πως το σύστημα τονισμού των λέξεων είναι το μονοτονικό και όχι το ατονικό.αναφέρομαι στο εισαγωγικό κείμενο που δεν έχει κανέναν τόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η φιλη δεν ισχυριζεται κατι συγκεκριμενο. Αναλυση κανει του μετωπου στον πολεμο πουχει θεριεψει το τελευταιο διαστημα στην οικονομικη πραγματικοτητα (οχι στα κοινωνικα κεκτημενα). Μια αναλυση απλοποιημενη για να αρχισουμε και εμεις οι ασχετοι να κατανοουμε το παραλογο της παγκοσμιας οικονομικης εξαρτησης και χειραγωγησης. Δεν πηρε καμια θεση.
    Την θεση την πηρα εγω.
    Εγω θεωρω δωρον αδωρον να διεκδικουμε να μην κοπουν τα εργασιακα κεκτημενα , οταν η παγκοσμια οικονομια εχει θεσπιστει με τετοιους νομους (παγκοσμιος καπιταλισμος), οι οποιοι ες αει θα καταδυναστευουν εμμεσως τους λαους.

    Αλλου πρεπει να κοιταξουμε. Οχι στο πως "θα τη σκαπουλαρουμε και αυτη τη φορα" (το οποιο γινεται ηδη απο περσι που "σωθηκαν" με τα 28 δις οι τραπεζες).
    Και να τη "σκαπουλαρουμε" τωρα , η επομενη κριση που θα γινει, θα επιρρεασει σε τετοιο βαθμο που παγκοσμιως οι λαοι θα αναγκαστουν ή παραλογως να υποδουλωθουν στους νομους της εικονικης αγορας, ή να θεσπισουν νεα νομοθεσια που θα περιοριζει τις δυναμεις των τραπεζο-δανειακων λομπυ.

    κατα μια εννοια δε χολοσκαω. Οι φουσκες που δημιουργει το συστημα (ο καπιταλισμος) μαθηματικα θα εκραγουν. Αν οχι τωρα, τοτε σιγουρα οταν ο πλουτος της γης και η ταχυτητα παραγωγης αυτου καψει τη φλατζα , και δεν υπαρχει πια δυνατοτητα εξορηξης αυτου (ειτε εχουν σωθει, ειτε το εργατικο δυναμικο δε μπορει να καταναλωσει τοσο ωστε να κινηθει το χρημα)

    η διαφορα στις αποψεις μας -αποσο καταλαβαινω- βρισκεται στο οτι εσυ πιστευεις οτι θα μπορουσε η οικονομια της ελλαδας να ειχε(απο το 1945 κ μετα) ισχυροποιηθει τοσο ωστε να ηταν αυτη ο "δανειστης" και οχι ενας "δανειζομενος" (και επομενως ενας απο τους αδυναμους κρικους στην ευρωζωνη).
    'η μια κυβερνηση ικανη ωστε να εληχθει(=δανειστει) με μεγαλυτερη δεξιοτεχνια και να συνεχισει το παραλογο μεχρι την επομενη κριση.

    σιγουρα συμφωνω οτι κακως παιζουμε το ρολο του δανειζομενου (ρολος απο παντα (1821)).

    Την αναλυση (θεση που παιρνω) την κανω οχι για να απαλλαξω τον παπανδρεου (προς θεου!!). Αλλα για να κατανοησουμε οτι και αλλος να ταν στη θεση του παρομοιως θα επραττε.
    Αν δεν αποδεχθουμε/παραδεχθουμε οτι ο καπιταλισμος μπορει να υπαρξει ΜΟΝΟ με εκμεταλευτες και εκμεταλευομενους, των οποιων οι αποσταση της οικονομικης τους καταστασης θα αμβλινεται ες αει (ωστε να υπαρξη το συστημα αυτο)
    κανουμε τρυπα στο νερο.

    κ αυτο το γραφω για ολους μας που μεχρι προσφατα "ευημερουσαμε" στο καπιταλιστικο συστημα.

    Απλα η τελευταια φουσκα σκαει στα μουτρα μας.

    υ.γ. συγνωμη για τους τονους(που δε βαζω), δυσκολευομαι να πληκτρολογησω ηδη κ χωρις αυτους.
    συγνωμη κ για πιθανα ορθρογραφικα. ειμαι σχεδον δυσλεκτικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοίτα, συμφωνούμε στο ότι ο καπιταλισμός και ο δυτικός τρόπος ζωής, όπως εκδηλώνονται σήμερα, δεν είναι βιώσιμα. Συμφωνώ επίσης στο ότι ο Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή σήμερα. Όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω στο ότι φταίνε αποκλειστικά ή κυρίως οι ξένοι, ο καπιταλισμός, με λίγα λόγια όλοι εκτός από εμάς. Μόνοι μας το φάγαμε το κεφάλι μας. Μόνο αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η Ελλάδα να τρώει σφαλιάρες και να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε να λεγόμαστε Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν ντρεπομαι που λεγομαι ελληνας.
    Εγω δεν εκλεψα, ουτε ευθυνομαι για τις διαχεριστικες μαλακιες της αντιπροσωπευσης του λαου στη βουλη η οποια κανει του κεφαλιου της κεκαλυμενα απο τον εμφυλιο κ μετα.

    δεν ταυτιζομαι ουτε δεχομαι να ταυτιστω με ενα ανικανο κρατος και με μια αθλια αντιπροσωπευτικη δημοκρατια.
    παρολαυτα ειμαι ελληνας μιας που χω γεννηθει σαυτον τον τοπο.
    να ξεχωριζουμε τη σκαφη απο τα συκα παρακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν