2 ΜΑΪΟΥ 2010 - ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ( update)
| Ετικέτες Ελλαδικά, dk | Posted On Κυριακή 2 Μαΐου 2010
- Γ. Παπανδρέου: "Είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας"
- Ευθείες βολές του πρωθυπουργού κατά της Μέρκελ ότι υπονόμευσε τον μηχανισμό στήριξης
- Στη συνέχεια ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει τα σκληρότερα ίσως μέτρα παγκοσμίως που κλήθηκε να λάβει μία χώρα
Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εμφανώς καταβεβλημένος από την πίεση των ημερών, αναφέρθηκε στις κρίσιμες ώρες που διανύει η χώρα μπροστά στο φάντασμα της χρεωκοπίας...
ενσωματώθηκε και το βίντεο
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι σκληρές αποφάσεις για γενναίες θυσίες είναι μονόδρομος για τους Έλληνες και ανακοίνωσε ότι τα σκληρά μέτρα αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα όπου θα υπάρξει μεγάλο ψαλίδι, ενώ δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ξεπέρασε αυτό το σκόπελο, αλλά τα χρήματα των μισθωτών θα μειωθούν δραματικά και από την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης του ΦΠΑ που αναμένεται να γίνει σε λίγες ώρες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε βαρύ κλίμα δήλωσε ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και πως εάν δεν προσέφευγε η Ελλάδα στον μηχανισμό βοήθειας τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίση οικονομική, κρίση θεσμών και κρίση στην πολιτική, αλλά ουδείς Έλληνας μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της κρίσης και των ελλειμμάτων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση λειτουργεί με τόση αφοσίωση στο έργο που της ανέθεσε ο Έλληνας πολίτης. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κάνει μικρές και μεγάλες ανατροπές προς το συμφέρον της χώρας.
Η μόνη πιθανή βοήθεια για τον πρωθυπουργό θα ήταν 10-20 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το κράτος έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ το χρόνο. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για νίκη στη μάχη της αξιοπιστίας αν και η εξέλιξη με την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας τον διαψεύδει.
Χαρακτήρισε την κατάσταση της Ελλάδας μικρή εστία φωτιάς που θα μπορούσε να εξαπλωθεί όμως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε παρά τις θαρραλέες προσπάθειες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα συνέχισε να βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων χαρακτηρίζοντάς την πειραματόζωο των αγορών.
Η ανάγκη προσφυγής στον μηχανισμό σημαίνει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου περαιτέρω σκληρές αποφάσεις ώστε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Έθεσε το δίλημμα πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κάνει αυτές τις θυσίες για να μην έρθει η καταστροφή της χώρας.
Έκανε λόγο για πρωτοφανή ποσά βοήθειας από τον μηχανισμό και χαρακτήρισε και την προσπάθεια των Ελλήνων χωρίς προηγούμενο. Δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος και έχει ως μοναδικό γνώμονα το καλό της χώρας. "Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες. Με ενδιαφέρει να παραδώσω μία πολύ καλύτερη Ελλάδα. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεωκοπημένη, αλλά αναγεννημένη".
Έκανε λόγο για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όπως την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και δήλωσε ότι οι σκληρές αποφάσεις είναι σκληρές, αλλά και ο μόνος τρόπος για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους που φθάνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Σήμερα γίνονται θυσίες και αυτές θα μας δώσουν την απαραίτητη ηρεμία και τον χρόνο για τις ιστορικές αλλαγές στη χώρα, για να διαμορφώσουμε έναν νέο πατριωτισμό, να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο ελληνικός λαός, να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα των προοπτικών", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα γίνει κάθε τι για να προστατεύσει τους αδύναμους της κρίσης, να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου με την οργή του πολίτη να είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς όπως είπε, καλείται να πληρώσει για τις ευθύνες άλλων. Τρίτον υποσχέθηκε ότι αυτή η κρίση θα είναι η ευκαιρία για μία διαφορετική Ελλάδα που θα μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας.
Μετά το υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχει δει η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της. Ο υπουργός μεταβαίνει στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - συνεδριάζουν στις πέντε το απόγευμα - θα καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο μηχανισμό για τη δανειοδότηση της χώρας. Εκεί θα καθοριστεί και το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα, με όλες τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ.
newsit.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.