ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

| Ετικέτες , , | Posted On Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πυρετός διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με θέμα το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε ότι η χώρα μας έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να δράσει. Και όντως δρα... Με δηλώσεις επί δηλώσεων από δύο διαμορφούμενες σχολές σκέψεως: Αυτούς που τάσσονται υπέρ της ευρώ-βοήθειας και όσων κρίνουν θετική την ιδέα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους: "Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Εμείς λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα, η άλλη πλευρά της συμφωνίας είναι να ληφθούν μέτρα όχι απλά για την Ελλάδα, αλλά για την προστασία της ευρωζώνης".

Και πρόσθεσε: "Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη. Αυτή την ώρα θα τη συζητήσουμε στις Βρυξέλλες σε μια σημαδιακή για την Ελλάδα μέρα, η οποία συμπίπτει με την εθνική μας γιορτή. Εξαρτάται από την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την ευρωζώνη. Είναι η ώρα της Ευρώπης".

Λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, το διπλωματικό πόκερ αποκτά όλο και νέους παίκτες στο τραπέζι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τη Γαλλία, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, προκειμένου να βρεθεί λύση πριν από τις 25 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή. "Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ, να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη", δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του. Ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι "η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, έως το τέλος του 2010". Ερωτηθείς για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, απάντησε ότι "αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι για εμάς ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην περίπτωση της Ελλάδας" και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την τεχνική υποστήριξή του.

Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται- όπως μετέδωσε το Bloomberg- δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Νικολά Σαρκοζί προκρίνει την ευρωπαϊκή λύση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ΟΝΕ οφείλει να δράσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν. Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ, ανάμεσά τους και η Γερμανία, είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν επισήμως μια προσφυγή το ΔΝΤ.

Το "χαρτί" του ΔΝΤ παίζει το Βερολίνο, το οποίο διαμηνύει εκ νέου ότι είναι ανοιχτό στην ιδέα παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα (από το ΔΝΤ), εάν την έχει ανάγκη. "Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση, στην οποία διαδραματίζει ρόλο συμβούλου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μίχαελ Όφερ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διατύπωνε την εκτίμηση ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της ΕΕ. "Ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις, τουλάχιστον στο μέλλον, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ως "συμπαίκτες" της γερμανικής θέσης εμφανίζονται η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Εκτός ευρωζώνης, στήριξη στην Αθήνα παρέσχε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Γκόρντον Μπράουν εκτίμησε ότι η ΕΕ θα θελήσει να στηρίξει την Ελλάδα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει κληρονομήσει.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, διαβεβαίωσε τον Γ. Παπανδρέου για τη στήριξη που θα παράσχει η Λευκωσία στην Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής.

Ευχές... για την επίλυση των προβλημάτων της έλαβε η χώρα μας από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, τόνισε ότι "η Ρωσία ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κατορθώσει να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, την οποία θεωρεί σημαντικό διεθνή εταίρο της".

"Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και πρόσθεσε ότι "εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα -και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη". 

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν