Η ΤΖΟΥΛΙΑ

| Ετικέτες , , , | Posted On Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Μια σύντομη αναδρομή σε ένα σπουδαίο γεγονός της ιστορίας μας και η σημερινή του αντανάκλαση

                                                            Του Γεωργίου Ντασιώτη
       Πρίν 70 χρόνια (το πρωί της 28ης Οκτωβρίου) το Ελληνικό Έθνος έγραφε χρυσές σελίδες στην ιστορία του και στην παγκόσμια ιστορία. Αυτό που άλλοι λαοί δεν τολμούσαν ούτε να το σκεφτούν, ο δικός μας το κατάφερε.
      Ήταν η μέρα που είπαμε ΟΧΙ στους Ιταλούς και αυτοί εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα με τριάντα μεραρχίες, μεταξύ των οποίων η επίλεκτη μεραρχία αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ ,η οποία ήταν η αιχμή του δόρατος της Ιταλικής επίθεσης. .............
       Σ' αυτή είχε ανατεθεί η πιο τολμηρή επιχείρηση. Να εκβιάσει τις φοβερές διαβάσεις της Πίνδου και να δημιουργήσει μια επικίνδυνη σφήνα με αιχμή στο Μέτσοβο. Τον στρατηγικό κόμβο στον δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων, που τότε αποτελούσε τη μοναδική οδό επικοινωνίας της Δυτικής με την Ανατολική Ελλάδα. Αν η ΤΖΟΥΛΙΑ έφτανε στο Μέτσοβο ο κορμός της Ελλάδας θα κοβόταν στα δύο. Αυτή ,λοιπόν, για κάποιες ώρες κατάφερε να σπάσει τις γραμμές του Ελληνικού στρατού πετυχαίνοντας μια πρόσκαιρη νίκη μέχρι να κατατροπωθεί. Ή μεραρχία Τζούλια υπέστη την πιο ταπεινωτική ήττα, αφού κατά την διαφυγή της 300 από αυτούς συνελήφθησαν και πολλοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
      Οι απώλειες της Ιταλικής Μεραρχίας «Τζούλια» στην Πίνδο ήταν:

Νεκροί:             Αξιωματικοί 6,      Οπλίτες 120
Τραυματίες:      Αξιωματικοί 24,    Οπλίτες 248
Αγνοούμενοι:   Αξιωματικοί 6,      Οπλίτες 300
Σύνολο:            Αξιωματικοί 36,    Οπλίτες 668.
       Ήταν τότε που στον Ελληνικό αλλά και διεθνή τύπο οι ηρωικές νίκες του στρατού μας καταλάμβαναν τα πρωτοσέλιδα ,το ΒΒC εξυμνούσε τους ήρωές μας,ενώ η εφημερίδα Manchester Guardian έγραψε" Στο εξής δεν θα λέγεται ότι οι ’Ελληνες επολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες επολέμησαν σαν ’Ελληνες."Ο δε αποδεκατισμός της επίλεκτης ΤΖΟΥΛΙΑΣ εξέπληξε τους πάντες και εν πολλοίς άλλαξε την έκβαση του πολέμου.
      Ο λαός στα μετόπισθεν πανηγύριζε και τραγουδούσε, ενώ το όνομα της ΤΖΟΥΛΙΑΣ ήταν σύνθημα στα χείλη όλων και προκαλούσε ρίγη συγκίνησης.
Αυτά πριν 70 χρόνια σε εποχή δύσκολη με πόλεμο και πείνα αλλά με ιδανικά, αυτοθυσία και υπερηφάνεια.
     Σήμερα μετά από 70 χρόνια χωρίς πόλεμο και με βιοτικό επίπεδο σαφώς ανώτερο, τον ίδιο λαό τον απασχολεί πάλι μια ΤΖΟΥΛΙΑ, αυτή τη φορά όχι κάτι ηρωικό ή επικό αλλά πολύ φτηνό και ίσως είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που μια κοινωνία, με άλυτα σοβαρά προβλήματα, καταναλώνει χρόνο συζητώντας για μια τσόντα (κι αυτή η πρωτοτυπία σε μας θα καταλογισθεί).
    Πάλι, όπως τότε, πρωτοσέλιδα και εσωτερικές σελίδες εφημερίδων αλλά και άπειρος τηλεοπτικός χρόνος(ακόμη και στη βουλή υπήρξε αναφορά) αναφέρονται σε κάποια ΤΖΟΥΛΙΑ , χωρίς να προκαλούν βέβαια και τα ανάλογα αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας, αλλά κάποια άλλα ζωώδη και μειωτικά της ανθρώπινης φύσης.
    Η εγχείρηση λοβοτομής, ίσως το μεγαλύτερο πείραμα, σε έναν ολόκληρο λαό πέτυχε. Η τέλεια αποβλάκωση,η ολοκληρωτική αντικατάσταση ιδανικών με σκουπίδια,μυαλά που έγιναν χωματερές και ζωώδη ένστικτα που θεοποιήθηκαν.
     Δεν απασχολεί και δεν σοκάρει κανέναν ότι προβάλλεται ως πρότυπο επιτυχίας και καταξίωσης μια πόρνη.Ούτε ότι τις εικόνες αυτές τις έχουν δει όλα τα παιδιά και φυσικά βρίσκονται στα κινητά τους τηλέφωνα.Μάλλον βολεύει μια σάπια κοινωνία αυτή η ενασχόληση και πολύ φοβάμαι ότι ζούμε τις τελευταίες μέρες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,όπου κάθε ηθικός ενδοιασμός είχε εκλείψει και η ανθρώπινη ζωή ήταν άνευ αξίας και αντικείμενο διασκέδασης στις αρένες.
      Όμως, είναι κατάντημα αυτός ο λαός που γονάτισε την επίλεκτη μεραρχία
ΤΖΟΥΛΙΑ και έδωσε αιώνια μαθήματα ηρωισμού και αυτοθυσίας στην
ανθρωπότητα, τώρα να καθοδηγείται για να γονατίσει μπροστά στην ελαφρότητα μιας πόρνης με το ίδιο όνομα ως συνέπεια της προαναφερόμενης λοβοτομής.
                               Σίγουρα κάποια κόκαλα τρίζουν στους τάφους τους.

Y.Γ.  Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά από υπενθύμιση φίλου και συναδέλφου, του ονόματος της Ιταλικής μεραρχίας.Τον ευχαριστώ για την αφορμή που μου έδωσε να διαβάσω συγκινητικές στιγμές της ιστορίας μας ,προκειμένου να βρω τα στοιχεία που ήθελα.

Σχετικές Αναρτήσεις :



4 σχόλια:

  1. μπραβο γιωργο ντασιωτη
    τα ειπες ολα.....
    ποσο ξευτιλες μας καταντησαν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο μπάβο για το θέμα που έθιξες, επειδή η αποβλάκωση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα και το θέμα της συγκεκριμένης γυναίκας έχει επισκιάσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά των τελευταίων ημερών.Ξεχάστηκαν και τα επιδόματα και οι περικοπές και ο ΦΠΑ.Κρίμα που τα πάντα ξεπουλιούνται στο όνομα του χρήματος, και αρχές και αξίες και ηθική.Κρίμα που όλα αυτά συνέπεσαν με την ημέρα της γυναίκας, της ηρωικής Ελληνίδας του έπους του 40 και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκλονιστική ανάλυση και πολύ πρωτότυπη.Εχω συγκινηθεί γιατί ο πατέρας μου ήταν μεταξύ εκείνων που πολέμησαν εναντίον της μεραρχίας ΤΖΟΥΛΙΑ και μου έχει διηγηθεί φοβερές ιστορίες αλλά κυρίως μου εχει πει για την αυτοθυσία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας.Αυτά δυστυχώς σήμερα δεν διδάσκονται και τα παιδιά μας δεν τα ξέρουν,γιαυτό και βρισκόμαστε σαυτό το χάλι.Συγχαρητήρια στον κο Ντασιώτη που μας δίνει αυτές τις σπουδαίες αναλύσεις και στη εφημερίδα σας που είναι μια όαση στην ενημέρωσή μας.συνεχίστε έτσι.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί η κοινωνία μας να αρχίζει και να τελειωνεί στην τηλεόραση;Μηπως εμείς το κάνουμε πρωτο θεμα; Γιατί να μην αγνοήσουμε τα σκουπίδια που μας προσφέρουν; που ειναι η κρίση μας;Μήπως είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για αυτό;Τι διαφορετικό έχουμε να καταθέσουμε εμείς ως ανθρωποι με ευαισθησιες;Η ζωη μας καταναλώνεται σε χιλιάδες ώρες αποβλάκωσης μπροστά στην ΤV.Τι διαφορετικό προτείνουμε εμείς με τη στάση και τις δραστηριοτητές μας στα παιδια μας και στην κοινωνια ...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν